От х:

Днес в x:

Корабът Starliner с екипаж на първа мисия до МКС

    Boeing е готов да изстреля своя космически кораб Starliner за първи път до Международната космическа станция в края на тази седмица, ключова мисия за намеренията на НАСА да възобнови полетите с екипаж до 2020 г.

    Този път единственият пътник ще бъде манекенът Роузи, кръстен на Rosie the Riveter, икона на кампанията за набиране на жени за фабриките за боеприпаси по време на Втората световна война. Той ще бъде целият в различни датчици, с които ще бъдат установени натоварванията и динамиката им по време на теста.

    САЩ разчитат на Русия да транспортира екипажите си до МКС след края на програмата за космическите совалки през 2011 г., но през 2014 г. наеха Boeing и SpaceX по многомилиардни договори.

    НАСА планира през следващата година да започне полетите, стига тестовете да преминат безпроблемно. Мисията, която започва в петък, ще продължи осем дни и е генерална репетиция.

    CST-100 Starliner, както е пълното име на кораба, ще бъде изстрелян от Кейп Канаверал в 6:36 ч. местно време (11:36 GMT) с ракета Atlas V, построена от United Launch Alliance, и ще стигне до станцията 25 часа по-късно.

    След това Starliner ще остане скачен в продължение на седем дни, преди да се откачи и да се върне у дома. Той ще кацне след четиричасово бързо спускане в пустинята в Ню Мексико на 28 декември в 3:46 ч. местно време (10:47 GMT).

    Капсулата на SpaceX - Crew Dragon, завърши същата мисия успешно миналия март. Основната разлика е, че Crew Dragon каца в океана вместо на сушата, но и двете разчитат на парашути, за да забавят спускането си.

    За разлика от миналото, НАСА плаща на компаниите за услугите им, вместо да притежава корабите и ракетите - решение, прието при бившия президент Барак Обама с цел да спести пари на данъкоплатците.

    Към май 2019 г. договорите на Boeing и SpaceX бяха оценени на $ 4,3 милиарда и $ 2,5 милиарда, като всяка компания получи 6 мисии в орбита до МКС, пише phys.

    Ако има четири астронавта на полет, одиторът на НАСА оцени средната цена на място на 90 милиона долара за Boeing и 55 милиона долара за SpaceX, в сравнение с 80 милиона долара, платени на Русия за същата услуга.

    Тъй като нито една компания не е потвърдена като готова за 2020 г., НАСА започна преговори с Русия за закупуването на друго място  за есента на 2020 г., заяви Джоел Монталбано, заместник-мениджър на програмата на агенцията по ISS. Последното потвърдено място за американец на руски кораб е за април 2020 г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини