От х:

Днес в x:

23 °C

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Турция и Либия подписаха разширено споразумение за морско сътрудничество, сигурност и военно сътрудничество, което дава право на Турция да разположи войски там, ако това бъде поискано от властите в Триполи, заяви в интервю президентът Ердоган пред държавната телевизия TRT.

"В случай на такова искане, решението на Турция е каква инициатива ще предприеме тук. Няма да търсим разрешение от никого за това", обяснява Ердоган, цитиран от "Ройтерс" и "Ахвал".

Страната все още е разделена между напредващите сили на генерал Халифа Хафтар и подкрепяното от ООН правителство на националното споразумение в Триполи.

Турция е най-агресивният привърженик на Триполи, предлагайки военна техника и дори въздушна подкрепа, докато ОАЕ предостави най-много въоръжение за въстаническата армия на Хафтар в развиващата се прокси война. Докато Вашингтон официално признава GNA, администрацията на Тръмп от месеци устно подкрепя Хафтар, отдавна разглеждан като "човекът на ЦРУ в Либия".

Ердоган също така твърди, че въз основа на двустранния меморандум, подписан на 27 ноември, турските сили, влизащи в либийска територия или води по искане на GNA, няма да представляват нарушение на оръжейното ембарго на ООН за разрушената от войната страна.

"С това ново споразумение между Турция и Либия можем да проведем съвместни проучвателни операции в тези изключителни икономически зони, които определихме. Няма проблем", обяснява Ердоган.

"Други международни участници не могат да извършват проучвателни операции в тези райони, Турция изготви това споразумение без да получи разрешение. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да установят газопреносна линия без първо да получат разрешение от Турция", предупреди той.

В интервюто си Ердоган заяви, че споразумението също ще позволи на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с одобрението на Триполи и че сделката е в съответствие с международното право.

Досега Анкара реагира на заплахи от санкции на ЕС, след като изпрати кораби във водите на Кипър-член на ЕС, като потвърди отново правата си върху води от всички части на кипърското крайбрежие.

Ердоган смята също така, че съвременна Европа няма политически лидер. Той изрази тази гледна точка във вторник по време на реч в Анкара, съобщава ТАСС, цитирайки "Анадолу".

"Съвременна Европа е в криза на лидерството и аз не виждам човек сред европейските политици, който може да бъде наречен образцов европейски лидер".

Според Ердоган бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер е бил такъв лидер.

Междувременно турският президент нарече катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани "млад и динамичен лидер в Персийския залив", защото "винаги заема страната на бедните и помага на страните в нужда".

Ердоган обяви, че има добри и отворени отношения с Владимир Путин и Доналд Тръмп. "Може да не харесвате Тръмп, но той говори много открито с мен. Същото се отнася и за Путин, той няма скрит дневен ред. Заедно ще постигнем мир в региона", допълва турският президент.

"Йерусалим поуст" пише, че Турция подготвя ново военно приключение след нашествието си в Северна Сирия през октомври, тъй като днес Анкара заплаши Кипър, Гърция, Египет и Израел, като заяви, че не могат да "установят транспортни линии за природен газ в този регион."  А ръководството на Турция заяви, че са готови да действат военно в Либия за "постигане на стабилност", както обикновено Турция използва своята армия като начин да "допринесе за мира".

През последните няколко години управляващата партия на Турция и президентът Реджеп Ердоган отправяха милитаристични заплахи срещу страни в региона и подкрепиха заплахите чрез няколко операции в Ирак и Сирия. Турция твърди, че трябва да нахлуе в съседите си, за да спре "тероризма", но сега разшири тези заплахи до Средиземноморието, като заяви, че има огромен брой права за сондаж.

Анкара по този начин премина от желанието да твърди, че има права, до твърдението, че контролира водите между Кипър, Гърция и Либия, разделяйки Средиземноморието на две и други няма да разрешение да бъдат там.

Въпреки че правителството на Триполи контролира само малка част от Либия, Турция се възползва от тази възможност да сключи споразумение, за да може да предяви претенции за зоната в Средиземноморието.

Турция също твърди, че има най-дългата брегова ивица в източното Средиземноморие и че това означава, че има права съгласно международното право, да отстоява правата си на сондаж. Реалността е, че Гърция има по-дълга брегова линия поради всичките си острови, но Турция излезе с нов начин на измерване.

Турция обяснява, че е работила с Муамар Кадафи, бившият диктатор, убит през 2011 г. в Либия. Но сега Анкара ще действа сама и ще се стреми да използва комбинация от заплахи и военни сили, за да направи каквото иска.

Турция открито предизвиква Кипър, Гърция и Египет, като обяснява, че няма да допусне тръбопроводи. Сега Анкара също намеква за "възможна военна помощ", ако Триполи го иска.

Турция изпрати войски в Катар през 2017 г., когато Катар заяви, че е заплашен от Саудитска Арабия.

Турция изпрати войски в Сомалия, Африка и това ще бъде третата подобна мисия. Най-голямата отвъдморска база бе в Сомалия, но също така има до 5000 войници в Катар, където Ердоган пътува през ноември, за да се похвали как Анкара допринася за "регионалната стабилност".

Турция твърди, че Русия, Египет и ОАЕ подкрепят Халифа Хафтар и Либийската национална армия в Либия, основният конкурент на Триполи за контрола над страната.

Но Турция сега трябва да работи с Русия за Либия, както направи със Сирия. Ердоган покани Владимир Путин за обсъждане на Либия, предаде "Хюриет". Турция иска да бъде домакин на Путин в Истанбул на 8 януари и да обсъди газовия проект "Турски поток".

Турският ръководител по комуникациите обясни, че "ние също сме готови да помогнем на либийското правителство по всякакъв начин, по който можем, включително и военно." Министърът на отбраната на Турция се обади по телефона на руския си колега Сергей Шойгу, за да обсъди Сирия на 9 декември.

Коментарите на Анкара относно предотвратяването на газопровод от Израел или Кипър към Италия изглежда са основна стратегическа смяна на играта в Средиземноморието.

Ясно е, че истинското послание е за изпращането на турските сили в Либия. Анкара твърди, че оръжейното ембарго върху Либия не пречи да изпраща сили, ако правителството поиска. Турция използва международното право, когато й е удобно.

Тя пренебрегва факта, че Северен Кипър не е признат, за да претендира за огромни райони в Средиземноморието, но след това работи с Триполи и твърди, че правителството на Хафтар не е признато.

Истинската цел на Турция е да накара руснаците да се качат на борда в Средиземно море. Тя иска още сондажни кораби не защото е намерен газ, а защото иска да ги използва като факт.

Турция е проучила внимателно как Русия успя да вземе Крим през 2014 г. и какво прави Русия в Донбас в Украйна или в Абхазия в Грузия и проучи как Китай преследва претенциите си в Южнокитайско море, а Турция иска да постигне статута на Русия и Китай в нейната глобална и регионална амбиция.

Дългосрочната стратегия на Турция е да доминира в Източното Средиземноморие, а също така да достигне до Катар и Сомалия, така че да има свой отпечатък в Персийския залив и Източна Африка, както и да диктува в Северна Сирия и Кипър, за да окаже натиск върху ЕС и Сирия.

Турция иска да покаже своите военни самолети и спецчасти с набези по ПКК в Ирак и да покаже, че където Турция иска бази, Турция ще го получи, в слаби съседни държави.

Всичко това идва с възникналите специални отношения с Русия, закупуването на С-400 от Москва и търговските отношения с Иран, предназначени да поддържат Иран и Турция на една и съща линия.

В по-големия прокси конфликт Турция се изправи срещу Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия.

Турция също иска да спечели палестинците срещу Израел и да подкрепи Хамас.

Не е учудващо, че Хамас също има достъп до морето в Газа, Турция един ден може дори да потърси споразумение с палестинците за крайбрежни права. Такъв сценарий след две седмици турски опити да се укрепи в Средиземноморието може и да не е толкова невероятен.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини