От х:

Днес в x:

Няма забавяне - парниковите газове са с нов рекорд през 2018

Парниковите газове в атмосферата са достигнали нов рекорд през 2018 г., надминавайки средното годишно повишаване на концентрацията от последните 10 години и подсилвайки все по-разрушителни тенденции във времето. Това е заключението на Световната метеорологична организация в доклад, който е един от ключовите, разпространявани преди световната среща за климата в Мадрид през декември.

Концентрацията на въглероден диоксид, създаван основно от изгарянето на изкопаеми горива и водеща причина за глобалното затопляне, се е увеличила от 405.7 части на милион (ppm) през 2017 г. на 407.8 ppm през 2018 г. В периода 2005-2015 г. средното годишно повишение е било 2.06 ppm, посочват от WMO. Независимо от това какви политики ще бъдат договорени между държавите този газ остава в атмосферата в продължение на векове и подсилва затоплянето, коментира "Ройтерс".

Годишното повишаване концентрацията на метан е било най-бързото от 1998 г. насам. Това е парников газ, който има повече разрушителна сила от въглеродния диоксид, но и по-бързо се разсейва. Данните идват от десетки места на планетата, както и от измервания на високите части на атмосферата и на морето.

За азотния оксид, който е сред разрушителите на озоновия слой и излагането на хората на вредни ултравиолетови лъчи, е регистрирано най-голямото увеличаване, откакто се правят измерванията.

"Трябва да припомним, че последният път, когато на Земята е имало подобна концентрация на CO2, е бил преди 3 до 5 милиона години", казва Петери Таалас, генерален секретар на световната организация. Докладът измерва концентрациите, а не количеството на емисиите, изхвърлени през миналата година.

"Няма признаци за забавяне, да не говорим за някакво намаляване в концентрацията на газове в атмосферата. Въпреки всички ангажименти, поети в Парижкото споразумение за климата", допълва той.

В обобщението на доклада се казва още: "Тази продължаваща дългосрочна тенденция означава, че бъдещите поколения ще бъдат изправени пред все по-тежки последици от климатичните промени, включително покачване на температурите, повече случаи на екстремно време, воден стрес, повишаване на морското равнище и кризи в морските и сухоземните екосистеми".

Таалас коментира, че все пак има основание за оптимизъм - в сравнение със ситуацията преди 10 години - преди преговорите в испанската столица, които започват на 2 декември. Причината е, че данните, процесите и изобщо темата за климатичните промени днес са много по-видими за обществата.

Утре Програмата на ООН за околната среда ще разпространи годишния си доклад за разминаването между поетите обещания и реално изхвърлените вредни газове. Това е един от основните измерители дали държавите следват договорени политики за задържане на глобалното затопляне в рамките на 1.5-2 градуса по Целзий в края на века спрямо доиндустриалните времена.

Бюлетин на WMO за парниковите газове

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини