От х:

Днес в x:

11 °C

САЩ подновиха исканията за $4 млрд. от Сеул за отбрана на фона на протести

Южнокорейските и американските служители възобновиха разговорите си в понеделник, за 4 милиарда долара, колкото искат от Сеул да плати за разходите като домакин на американските военни на фона на граждански протести за "грабеж" срещу рязко завишените искания на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, Сеул да поеме по-голям дял от разходите за разполагане на 28 500 американски войски като възпиращо действие срещу Северна Корея, тества доверието на Южна Корея в алианса за сигурност с Вашингтон.

Информацията за исканите от Тръмп 5 милиарда долара по-рано този месец бяха посрещнати с шок в Сеул, а в понеделник групи протестираха на мястото на преговорите срещу това, което според тях е "магистрален грабеж" от "алчни" американци.

Преговарящият екип на Южна Корея се ръководи от бивш висш финансов регулатор с опит в трудни сделки във времена на криза за четвъртата по големина икономика в Азия.

Джеймс Дехарт, главен преговарящ за САЩ, коментира, че има много работа за вършене, но с нотка на оптимизъм, когато пристига в Южна Корея в неделя.

"Уверен съм, че ще постигнем споразумение, което е взаимно приемливо и двете страни могат да подкрепят и това в крайна сметка ще засили нашия голям съюз", обяснява той пред репортери.

В понеделник срещата отбелязва третия кръг от преговори за него и вторият за Йонг Юн-бо от Южната Корея, който е назначен на работа след първия кръг през септември. Преди това е заместник-председател на Комисията за финансови услуги и заместник-министър на финансите.

"Неговата материя е бюджет, плащане. Мисля, че правителството на Южна Корея реши, че този път е необходим експертният опит", обяснява човек, който е работил с Йонг, отказвайки се да бъде идентифициран поради чувствителността на текущите разговори.

Йонг е участвал в дълговите преговори на Южна Корея с международните финансови агенции по време на азиатската финансова криза през 1998 г. и сделките за валутен суап по време на световната финансова криза през 2008 г., заяви той.

Южнокорейски депутат заяви по-рано този месец, че американските служители са поискали до 5 милиарда долара годишно.

Южна Корея "е богата държава и би могла и трябва да плаща повече", заяви американският министър на отбраната Марк Еспър след срещата си с министъра на отбраната на Южна Корея Йонг Кионг-Ду миналата седмица.

Тръмп отдавна критикува съюзници за недостатъчен принос, според него, за разходите за отбрана.

САЩ трябва да започнат отделни преговори за нови споразумения за споделяне на разходите за отбрана с Япония, Германия и НАТО догодина.

Тръмп споделя идеята за изтегляне на американски войски от Корейския полуостров, който остава в техническо състояние на война при примирие, което прекрати войната в Корея през 1950-53 г.

Министерството на отбраната на Южна Корея отрече съобщения по някои южнокорейски канали YouTube, че американските войски ще бъдат изтеглени или намалени.

Еспър "потвърди отново ангажимента за поддържане на сегашното ниво на американските сили в Корея и за подобряване на тяхната бойна готовност", съобщи пресслужбата на министерството на отбраната в "Туитър".

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020

Случаен виц

Последни новини