От х:

Днес в x:

3 °C

САЩ подновиха исканията за $4 млрд. от Сеул за отбрана на фона на протести

Южнокорейските и американските служители възобновиха разговорите си в понеделник, за 4 милиарда долара, колкото искат от Сеул да плати за разходите като домакин на американските военни на фона на граждански протести за "грабеж" срещу рязко завишените искания на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, Сеул да поеме по-голям дял от разходите за разполагане на 28 500 американски войски като възпиращо действие срещу Северна Корея, тества доверието на Южна Корея в алианса за сигурност с Вашингтон.

Информацията за исканите от Тръмп 5 милиарда долара по-рано този месец бяха посрещнати с шок в Сеул, а в понеделник групи протестираха на мястото на преговорите срещу това, което според тях е "магистрален грабеж" от "алчни" американци.

Преговарящият екип на Южна Корея се ръководи от бивш висш финансов регулатор с опит в трудни сделки във времена на криза за четвъртата по големина икономика в Азия.

Джеймс Дехарт, главен преговарящ за САЩ, коментира, че има много работа за вършене, но с нотка на оптимизъм, когато пристига в Южна Корея в неделя.

"Уверен съм, че ще постигнем споразумение, което е взаимно приемливо и двете страни могат да подкрепят и това в крайна сметка ще засили нашия голям съюз", обяснява той пред репортери.

В понеделник срещата отбелязва третия кръг от преговори за него и вторият за Йонг Юн-бо от Южната Корея, който е назначен на работа след първия кръг през септември. Преди това е заместник-председател на Комисията за финансови услуги и заместник-министър на финансите.

"Неговата материя е бюджет, плащане. Мисля, че правителството на Южна Корея реши, че този път е необходим експертният опит", обяснява човек, който е работил с Йонг, отказвайки се да бъде идентифициран поради чувствителността на текущите разговори.

Йонг е участвал в дълговите преговори на Южна Корея с международните финансови агенции по време на азиатската финансова криза през 1998 г. и сделките за валутен суап по време на световната финансова криза през 2008 г., заяви той.

Южнокорейски депутат заяви по-рано този месец, че американските служители са поискали до 5 милиарда долара годишно.

Южна Корея "е богата държава и би могла и трябва да плаща повече", заяви американският министър на отбраната Марк Еспър след срещата си с министъра на отбраната на Южна Корея Йонг Кионг-Ду миналата седмица.

Тръмп отдавна критикува съюзници за недостатъчен принос, според него, за разходите за отбрана.

САЩ трябва да започнат отделни преговори за нови споразумения за споделяне на разходите за отбрана с Япония, Германия и НАТО догодина.

Тръмп споделя идеята за изтегляне на американски войски от Корейския полуостров, който остава в техническо състояние на война при примирие, което прекрати войната в Корея през 1950-53 г.

Министерството на отбраната на Южна Корея отрече съобщения по някои южнокорейски канали YouTube, че американските войски ще бъдат изтеглени или намалени.

Еспър "потвърди отново ангажимента за поддържане на сегашното ниво на американските сили в Корея и за подобряване на тяхната бойна готовност", съобщи пресслужбата на министерството на отбраната в "Туитър".

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини