От х:

Днес в x:

10 °C

Саудитска Арабия вербувала служители на Туитър да шпионират за нея

Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама служители на Туитър, за да се сдобие с личните данни на критици на режима, пише Си Би Ес.

Федерален прокурор в Сан Франциско повдигна обвинения на двамата мъже, които вече не работят в интернет гиганта.

Сред шпионираните потребители на Туитър бил популярен журналист който има над 1 милион последователи в социалната мрежа, както и други критици на правителството в Рияд.

На двамата вербувани, които не били на позиция, осигуряваща им достъп до личните данни на потребителите, било платено със скъпи часовници и банкови преводи за десетки хиляди долари към техни тайни банкови сметки.

Двамата са обвинени в работа като агенти на Саудитска Арабия без да разкрият това свое качество пред властите в САЩ.

На Ахмад Абуамо, който напуснал позицията на мениджър на медийните партньорства през 2015 г. е повдигнато и обвинение в даване на фалшиви показания на агенти на ФБР.

Абуамо основал компания с ограничена отговорност, чрез която да получи 100 000 долара от правителството на Саудитска Арабия, твърдят прокурорите.

Според обвинението, седмица след като се срещнал с агент на Рияд в Лондон, Абуамо започнал да влиза в личните данни на потребителите на Туитър, от които се интересували в Саудитска Арабия.

Другият вербуван се казва Али Алзабара. Той работел в Туитър като инженер, а Саудитска Арабия му платила полет до Вашингтон, за да се срещне с неназован роднина.

“Седмица, след като се върнал в Сан Франциско, Алзабара започнал да влиза без позволение в базата данни с лична информация на потребители на Туитър.”, пише в обвинението.

Саудитска Арабия имала интерес към данните на 6000 души, сред които 33-ма, за които Рияд официално поискали информация по спешност от Туитър.

Абуамо е задържан, докато Алзабара избягал в Саудитска Арабия.

Когато било разкрито, че е влизал в базата данни с лична информация, той бил привикан от шефовете си в Туитър, за да даде обяснения.

Алзабара казал, че го правел от любопитство. Служебният му лаптоп бил отнет, а той бил временно отстранен от длъжност, която включвал техническа поддръжка на сайта на Туитър.

На следващия ден той се качил на полет за Саудитска Арабия заедно със съпругата и дъщеря си и написал на Туитър имейл от самолета, че напуска.

Досега властите в САЩ не са успели да го открият./

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини