От х:

Днес в x:

25 °C

Защо хората се страхуват от призраци? (видео)

Случвало ли ви се е да сте сами у дома и да чувствате и да сте сигурни, че някой ви наблюдава? Страхувате се да се обърнете, за да не би да мернете призрачно видения с крайчеца на окото си? 

Не сте сами.  

Всъщност за някои хора това чувство стига до истинска фобия, която затруднява или прави невъзможно да живеят или спят сами. Този страх от призраци може да е много по-често срещан, отколкото обикновено се смята, заяви Рикардо де Оливейра-Суза (Ricardo de Oliveira-Souza), психиатър от Института за изследвания и образование (DOR) в Рио де Жанейро и автор на изследването "Фобия към свръхестественото: отчетлива, но слабо призната специфична фобия с неблагоприятно въздействие върху ежедневния живот", публикувано през ноември 2018 г. в списание Frontiers in Psychiatry

"Възможно е тази фобия да е толкова честа, колкото обикновените фобии, с които се срещаме всеки ден, като страха от височина или определени насекоми", коментира Оливейра-Суза пред Live Science. 

Невидимо присъствие

Срамът според Оливейра-Суза вероятно пречат на много хора да споменават страховете си пред лекарите.

Оливейра-Суза започва да се интересува от явлението, след като пациент, когото лекува от депресия, споменава, че лечението на депресия също го е излекувало от страха му от призраци, заради който някога не е смеел да спи сам. За Оливейра-Суза, описанието на пациента съответства на критериите за фобия, термин в психологията, използван за описание на непреодолими страхове, предизвикани от определена ситуация - в този случай да останеш сам или филми на ужасите или мисълта за други свръхестествени ужасии. Той започна да разпитва наоколо и открива, че много приятели, пациенти и роднини също съобщават, че идеята за призраци ги плаши. 

В статията си от 2018 г. в списанието Frontiers in Psychiatry, Оливейра-Суза разказва за няколко от такива случаи. Да бъдеш сам, особено през нощта, предизвика страхове за всички пациенти на Оливейра-Суза. Една 19-годишна студентка в колеж спи с родителите си от страх да не би духове да проникнат през прозореца на спалнята й. 63-годишна вдовица е толкова уплашена, че някой или нещо е в хола й през нощта, че понякога се изпуска в леглото, а не става да отиде до тоалетната. 

В друг случай 54-годишен адвокат иска да се ожени набързо, защото ужасява да спи сам - той е спал в една стая с по-големия си брат, но брат му напуска дома. Адвокатът съобщава, че дори когато е сам в кабинета си, чувства като че ли някой го наблюдава или че нещо ще се материализира от нищото пред него. Това чувство, че някой те гледа е известно още като "Anwesenheit", немска дума, която означава "присъствие". 

Фазмофобия или страх от призраци

Страхът от призраци или фазмофобията може да бъде сложна за диагностициране. Повечето от нас изпитват известна тръпка на тревожност, когато разказват истории за призраци или гледат филми, които съдържат призраци и други свръхестествени явления. Повечето хора обаче са в състояние да контролират този страх и дори да се наслаждават на усещането, което създава. За някои хора обаче този страх е завладяващ и ограничаващ живота им, което по този начин отговаря на традиционното определение за фобия.

Някои експерти смятат, че тази фобия може да е симптоматична за по-сериозно разстройство на психиката, тъй като може да представлява форма на магическо мислене.

Връзка между фазмофобия и танатофобия

Танатопията, страхът от смъртта, е често срещана и може да бъде открита в различни култури и религии. Този страх сам по себе си може да бъде свързан с други страхове, включително такива, основани на религиозни вярвания и страх от неизвестното. Някои хора се страхуват от самия акт на умирането, докато други се притесняват от това, което може да настъпи след момента на смъртта.

Фазмофобията често е свързана с танатофобията. Ако се страхувате от смъртта, може също да се страхувате от знаци и символи, които са свързани с нея, като гробища, надгробни паметници или погребални домове. Страхът от призраци е свързан с  подобни обекти.

Защо фазмофобията може да бъде екстремна форма на магическо мислене

Широката дефиниция на магическото мислене може да включва практически всякакви вярвания, които се фокусират върху ирационални корелации между събитията. Някои проучвания показват връзки между магическото мислене и психозата, шизотипното разстройство на личността и други сериозни състояния на психичното здраве.

Тъй като съществуването на паранормалното не е научно доказано, някои експерти смятат, че вярата в неговото съществуване представлява магическо мислене. Съгласно тази теория фазмофобията може да се разглежда като екстремна форма на такова мислене, вероятно показателна за по-сериозно състояние от обикновената фобия.

Защо вярата в свръхестественото не означава задължително мисловно разстройство

Следствието на магическото мислене е съществуването на религиозни вярвания. По дефиниция повечето религиозни учения трябва да се вземат на вяра. От Исус и Буда до шамана магьосник, почти всяка религия зависи от вярата в съществуването на един или повече духовни водачи, които имат или са получили властта да правят неща, които са невъзможни според законите на физиката.

Освен това много големи религии приемат съществуването на свръхестественото, било то под формата на духове, демони, ангели или други същества. Много религии учат, че повечето от тези същества са зли, способни да изкушат или навредят на хората. По същия начин ангелите и другите същества често се разглеждат като доброжелателни и полезни.

Следователно би било опростено и несправедливо да се предполага, че някой има мисловно разтройство, основавайки се единствено на вярата или страхът от свръхестественото.

Страхът от призраци, базиран на парапсихологията

Независимо от личните си убеждения за парапсихологията, която се опитва да документира и изучава появата на паранормална активност, добрите специалисти по психично здраве приемат вярванията на пациента в подобни изследвания без преценка. Пациент, който има страх от призраци, базиран на парапсихологични изследвания, обикновено не може да бъде заподозрян в магическо мислене.

Парапсихологията не трябва да се бърка с трансперсоналната психология, която се фокусира върху духовните аспекти на човешкия живот.

Лечението на фазмофобията

Фазмофобията често изчезва естествено след пубертета. От друга страна, повечето от възрастните реагират добре на лечение с антидепресанти или бензодиазепини, най-често срещаните лекарства, използвани за лечение на специфични фобии. 

"Независимо от съдържанието на фобичния симптом във всеки отделен случай, тези лекарства облекчават тревожността, която лежи в основата на ужаса", обяснява Оливейра-Суза.

Едновременно с това някои пациенти се лекуват с когнитивно-поведенческа терапия, метод на разговорна терапия, който действа чрез разплитане на причините за специфичния страх (в случая от призраци) от физическото и емоционалното преживяване на безпокойството. При този тип терапия целта е да помогне да се разберат корените на страха и да се научи пациента да променя мислите и вярванията, които причиняват страха.

Преподаването на умения за справяне също може да бъде полезно в тази ситуация. Дихателните упражнения, насочената визуализация и дори модерният сега биофийдбек са методи, с които пациентът може да се научи да използва за контрол на собствения си страх.

Все пак човек би могъл и сам да се пребори и да прогони спомените от филмите на ужасите или романите на Стивън Кинг, докато е сам в тъмна и бурна нощ. 

Справка:

Phobia of the Supernatural: A Distinct but Poorly Recognized Specific Phobia With an Adverse Impact on Daily Living, Ricardo de Oliveira-Souza, Frontiers ot Psychiatry

Източник:

Why Are Some Adults Really Afraid of Ghosts?, Live Science

Coping With Phasmophobia or the Fear of Ghosts, Lisa Fritscher , VeryWellMind

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини