От х:

Днес в x:

Руското тайно оръжие в Африка

При небивал успех с участието на 47 държавни глави и 10 000 официални представители от 54 африкански страни в Сочи приключи историческият двудневен руско-африкански икономически форум на най-високо равнище. Във връзка с форума, от началото на седмицата летището в Сочи е обслужило над 100 000 пътници, а главните резултати от него се свеждат до следното.

Русия опрощава 20 млрд. долара африкански дълг и създава специален  5-милиарден доларов фонд за стимулиране на търговията с африканските страни. Подписани са 50 споразумения на обща стойност над 12 млрд. долара. Русия и африканските страни са си разменили предложения за изграждане на съвместни проекти, износ на храни, технологии и въоръжение за близо 800 млрд. долара. Договорено е форумът да се събира на всеки 3 години на разменни начала и ротационен принцип. Домакинът на форума - руският президент Владимир Путин – окачестви събитието като нова страница в отношенията на Русия със страните от африканския континент.

Нарастващият интерес на Русия към африканските страни съвпада с усилващите се интеграционни процеси на континента и утвърждаването на Африка като самостоятелен играч в световната политика и международните отношения.Русия се завръща в Африка не с идеология, а с променени ценности и цели базирани на взаимния интерес и изгода. Нейните амбиции не се свеждат само до продажбата на оръжие и храни, а включват и такива елементи на „меката сила“ като култура, наука и образование. За разлика от Западния свят, Русия, която никога не е била колониална държава, в лицето на СССР се радва на образа на световна сила в подкрепа на африканските народи в борбата им за независимост. 

Според ректора на  Университета за дружба между народите „Патрис Ломумба“, носещ името на убития през 1960 г. от ЦРУ лидер на борбата за независимост на Конго, „образованието е ключов компонент на меката сила“. Редица бивши и настоящи африкански лидери са получили висшето си образование в Русия. На форума в Сочи някои от тях държаха речите си и свободно разговаряха на руски. Университетът има сключени споразумения за сътрудничество с 50 африкански страни, 20 от които са подписани през поледните две години.

През 2018 г. броят на африканските студенти в руските ВУЗ надхвърля 17 000 души от 50 страни, 15 000 от тях се обучават безплатно, като много от тях получават и руски стипендии. След завършване на образованието си стипендиантите на големите руски компании, като Русал и Роснефт постъпват на работа в клоновете на тези компании в своите страни. Броят на кандидатстудентите през новата учебна година надхвърля 50 000.

Наред с предоставянето на образование руската „мека сила“се изразява и в поддържането на културни центрове в редица африкански страни, които активно допринасят за разпространението на руския език на континента. Днес, в подсахарска Африка броят на рускоговорящите надхвърля 100 000 души, докато в Северна Африка и Бизкия Изток цифрата надхвърля 1.3 млн.  

Тончо Стоянов

Балкански форум за мир Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини