От х:

Днес в x:

Полицай на всеки метър за вота

14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на изборите на 27 октомври. Органите на реда имат задачата да следят за осигуряване на спокойното протичане на вота и за охраната на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции, пише "Монитор". 

Все още не е ясен броят на полицаите, които ще охраняват залата, но е ясно, че входът към нея ще бъде само един.

В подготовката на изборите от МВР са извършили обследвания на печатниците за бюлетините. Те са 3 в София, една в Пловдив и една в Плевен.

„Във всичко области и места, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини, има денонощна полицейска охрана", увери инспектор Красимира Стоядинова от СДВР. Специален щаб в МВР ще следи за пресичане на всички опити за купуване на гласове. До настоящия момент има 365 сигнала за нарушение на изборния процес, 31 са образуваните производства, 11 са задържаните лица, написани са 4 акта”, заяви на свой ред зам.- шефът на Националната полиция старши комисар Тодор Гребенаров.

Хората, които са с изтекла, изгубена или изчезнала лична карта, ще могат да гласуват в изборния ден със специално удостоверение, като бюрата на МВР за издаването на този документ ще работят в събота и в неделя. Тези удостоверения обаче ще важат само през изборния ден, за да могат да упражнят правото си на глас, но не и за балотажа на 3 ноември. За тогава трябва да се издадат нови. До този момент са издадени над 61 000 лични карти, а от 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверения. Пожарната вече е издала предписания на комисиите как да обезопасят изборния ден, като са проверени 5145 обекта. Секциите в страната са 11 886, а тези с подвижна урна 181.

Над 2100 са регистрираните в ЦИК наблюдатели, които ще следят за грешки и нарушения на изборите.

Международните организации са две – от общинския офис в естонската столица Талин и от ПАЧИС. Българските НПО -та които ще имат свои представители са общо 13.

От ЦИК напомнят, че в деня на изборите камерите в школата ще бъдат изключени от 7.00 до 20.00 часа, както на първи, така и на втори тур.

След изборите общините трябва да предадат списъците в ГРАО, които пък да проверят дали някой не е гласувал в нарушение на закона – два или повече пъти. Жалбите от началото на кампанията са 252, а сигналите 87. Общият брой на избирателите е м алко над 6,227 млн. Души, чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770. Кандидатите, които се борят за местната власт са общо 36 251. Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен.

Забраняват лова на дивеч в деня на вота в неделя, съобщава БНР. Заповедта е на директора на Агенцията по горите и вече е изпратена до ловните дружини.В районите, където няма избран кмет на първи тур, забраната ще бъде в сила и за деня на балотажа, 3 ноември.

По традиция ловът се забранява в изборния ден, за да се предотвратят инциденти по време на ловните излети. От Националното ловно-рибарско сдружение обаче уточняват, че в заповедта е посочено единствено, че няма да се утвърждават графици за групов лов. Според тях това би трябвало да означава, че притежателите на разрешителни за индивидуален лов могат да отстрелват разрешените за сезона видове. Инициативният комитет за защита правата на българските ловци настоява това да се запише изрично в писмото до горските.

Освен това членовете на комитета са на мнение, че заповедта не е достатъчно ясна и настояват да се уточни, че забраната за ловуване в цялата страна ще е в сила само за изборния ден - 27 октомври, а за 3 ноември там, където няма да се провежда балотаж, да се направи допълнителен график и в тези райони да се ловува.

Източник: Монитор

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини