От х:

Днес в x:

Д-р Марио Янакиев: Ще работя за изцяло обновена Първа поликлиника и закрит плувен басейн

Изображение 1 от 2

    Д-р Янакиев, Вие сте бил и преди общински съветник в Хасково. Какво Ви накара отново да се кандидатирате?

    Да, аз бях общински съветник преди 10 години. Бях председател на Здравната комисия в Общинския съвет. И тогава свършихме немалко работа. През пролетта на 2009 г. в Хасково се появиха масови случаи на хепатит А. Инфекцията много бързо обхвана големи групи хора и придоби характер на епидемия. По мое настояване, ние от Здравната комисия, свикахме няколко извънредни заседания и направихме открита среща с лекари от доболничната помощ и инфекциозно отделение. Приехме програма за преодоляване на кризата и я осъществихме в много голяма степен.

    Сега на въпроса Ви - първият ми мотив е чувството на недовършена докрай работа от предишния ми мандат. Имам две лични каузи за развитието на Хасково и искам да ги осъществя. Това може да стане само с подкрепата на силно и отговорно мнозинство, това на партия ГЕРБ.

    Първата ми кауза е цялостен ремонт на ДКЦ 1 (Първа поликлиника), а втората е построяването на закрит плувен басейн, който хората от Хасково отдавна искат и заслужават.

    Какво е Вашето мнение за кандидата за кмет на ГЕРБ г-н Станислав Дечеви, за Вашите колеги- бъдещи общински съветници?

    Впечатленията ми са отлични. Станислав е млад, енергичен и способен човек. Има административен и управленски опит, но много по-важно според мен са личните му качества. Станислав е искрен човек, той работи много, има визия за развитието на града, има иновативни идеи и умее да взема решения в динамична среда. Точно тези качества го правят напълно подготвен и подходящ за бъдещ градоначалник.

    Много приятно бях изненадан от факта, че Станислав Дечев не е безразличен към общинското здравеопазване. Той подкрепя моите идеи на 100 % и заедно ще работим за тяхната реализация.

    Що се отнася за моите колеги – бъдещи общински съветници, то мога спокойно да кажа, че те са изключително добре подбрани. Те са успели хора в своята област и са професионално компетентни. Нашите взаимоотношения са приятелски и много лесно се работи с тях.

    Бихте ли описали основните пунктове в предлаганата от Вас Общинска програма в здравеопазването?

    Първо искам да уточня защо моите идеи за развитието на здравеопазването на Хасково ги определихме с „претенциозното“ име Общинска здравна програма. Аз искам това, което постигнем и поставим като основа, да бъде елемент от една цялостна и продължаваща във времето политика на община Хасково, без значение кой е управляващ в момента. Защото трябва да има приемственост.

    Първият елемент от здравната програма е цялостен ремонт на ДКЦ 1. Целта е Първа поликлиника да се превърне в модерен логистичен център, в който да се извършват основните дейности по общинското здравеопазване. До сега нищо не е правено за тази сграда. Дори готов проект за ремонта й е неглижиран от общината и стои „на трупчета”.

    Аз държа да стимулираме профилактиката. Тя е най-важната част от медицината и има за цел да открием хронични или злокачествени заболявания в ранен етап и по този начин да спасим много човешки животи.

    В срещите с колегите от Междуобластния онкологичен диспансер определихме към каква точно патология трябва да сее насочим.

    Не мога да скрия обаче, че мой приоритет е детското здравеопазване. Тук с моя колега д-р Николай Николов сме единни. Първият профилактичен панел трябва да бъде насочен в посока детско очно здраве. Не е допустимо в Хасково да има дете до 5-годишна възраст, което поне веднъж да не е прегледано от очен лекар. Само един профилактичен очен преглед може да спаси детето и възрастните от сериозни усложнения и необратими процеси.

    Финансирането на тези профилактични програми ще бъде с европейски средства, когато се налага ще се ползва и ресурс от общината. Все пак става въпрос за нашето здраве!

    Колегите от листата на ГЕРБ приеха и идеята ми за осигуряване на спешна дентална (стоматологична) помощ през празничните и почивните дни. Това е много важен момент и не трябва да допускаме пациентите да страдат, да се самолекуват и да чакат първия възможен работен ден. Общината може да оборудва един кабинет в ДКЦ 1 и да го предоставя на стоматолози да практикуват в него през почивните дни. Разговорите със специалистите, които ще пожелаят да работят в този кабинет, както и начинът им на работа ще е моя задача. Знам, че ще е трудна, но трябва да успеем.

    Доколкото разбирам, амбициите Ви за Първа поликлиника надхвърлят ремонта на сградата…

    Да. Така е. Сградата е важна, но нейното ефективно използване е в основата на Програмата за общинско здравеопазване. Елемент от него е създаването на съвременен логистичен медицински център. С други думи ДКЦ 1 ще бъде мястото, където здравните властите ще работят при извънредни, форсмажорни обстоятелства. Например епидемия от хепатит, от грип или морбили. При такива ситуации личните лекари ще бъдат затрупани с работа и няма да бъдат ефективни. Общината ще предостави кабинети и специалисти за по-бързото и ефективно овладяване на възникнал масов здравен проблем.

    Това няма ли да доведе до конфликт с лекарите в МБАЛ Хасково?

    Категорично не! Ние сме на мнение, че ще толерираме и по всякакъв начин ще подпомагаме дейността на нашите специалисти. За нас е важно всички тези профилактични дейности да се извършват от лекари, които практикуват в Хасково. Нашата община има интерес Областната болница да бъде модерна и надеждна, там да работят доказани специалисти.

    Но успоредно с нея трябва да се развива и доболничната помощ. Обмисляме и варианти да стимулираме млади специализанти, които декларират, че ще останат да практикуват в нашия град.

    Възможно ли е във всяко училище и детска градина в Хасково да има медицински специалист и как може да стане това?

    Преди да отговоря категорично на този въпрос, искам да направим анализ на моментното състояние на училищното и детско здравеопазване. Защото не трябва да има училище без медицински специалисти. Освен това трябва да се подобри работата на медицинските сестри в детските градини и ясли. Готов съм лично да ги контролирам, защото е много важно да се разделят болните от здравите деца. Сега това не се прави прецизно и повечето родители казват, че децата им се разболяват след посещение в в детската градина. Дейността на медицинските специалисти в училищата и детските градини е много отговорна и трудна. Те освен специалисти по здравни грижи, много често са и лектори и психолози. Затова разбирам техните трудности, но работата си е работа и тя трябва да се върши.

    Какви други идеи бихте подкрепили в бъдещия общински съвет, освен в сферата на здравеопазването?

    Аз съм добронамерен и креативен човек. Ще подкрепям всички идеи, които са свързани с подобряване на жизнения стандарт на хората. Освен това съм и прагматичен, десен човек. Знам, че за да подобри животът ни, трябва да се подкрепя свободната предприемаческа инициатива и инвестициите.

    Ще подкрепя с цялото си сърце всички инициативи, свързани с развитието на спорта. И сигурен съм, че и колегите ще ме подкрепят. Защото втората кауза, за която ще работя в този мандат е построяването на закрит плувен басейн. Тук ще бъда много настоятелен и няма да се примиря, докато не видя този проект реализиран. Много се радвам, че тази моя идея се подкрепя от колегите ми от ГЕРБ. Надявам се скоро време да се поздравим с тази придобивка. Защото гражданите на Хасково, нашите деца я заслужават.

    Вие имате доста дълга пациентска листа. Не се ли опасявате, че работата Ви като лекар ще ограничи възможностите за активна дейност в Общинския съвет?

    Смятам, че работата ми като личен лекар не само че няма да ме затрудни, но напротив – ще ми помогне в обществената ми дейност. От непрекъснатия контакт с пациентите аз ще разбирам за най-наболелите проблеми на нашия град. Те винаги могат да се свържат с мен – знаят кога съм в кабинета, а и телефонът ми е достъпен, всеки може да го научи от интернет.

    Ще продължа да отделям нужното внимание на моите пациенти, защото те го заслужават, а и аз имам нужда от тях.

    След семейството ми, те ще са моят истински коректив...


    Купуването и продаването на гласове са престъпления!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини