От х:

Днес в x:

Искат ДАНС и МВР да разследват кой оспорва държавните политики за децата

От Националната мрежа за децата (НМД) изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов за разясняване на политиките за децата и семействата на гражданите и противодействие на пропагандата и дезинформацията срещу държавните политики за децата и семействата в България.

Те искат ДАНС, МВР и прокуратурата да разследват кой води политика срещу Стратегията за детето. "Тези движения се наблюдават не само в България, но и на европейско ниво", пише в писмото. 

Повод за писмото им е слухът, който опразни няколко училища в Сливен, Карнобат и Ямбол. Заради споделен видеоклип в социалните мрежи на 7 октомври родители спешно изведоха децата си от учебни занятия в трите града.

Те са категорични, че кампанията срещу социалните и законовите промени са игра със страховете и тревожността на българските родители - тя е игра със съдбата на деца и семейства.

За първата половина на 2018 година 30 деца са жертви на убийство или друг вид причиняване на смърт, като 26 от тях са малолетни; 241 деца са жертви на блудство, изнасилване и други сексуални посегателства. Само през лятото на 2019 година има два знакови трагични случая на деца, жертви на убийство, за които говори цялата страна, дават пример от Националната мрежа на децата.

Според тях публикациите в социалната мрежа и активната кампания срещу Стратегията за детето е не сблъсък на идеологии, а организирана съпротива срещу политиката на легитимните институции на държавата. Те смятат, че това са подривни действия с потенциал да имат характер на престъпления.

Без да споменават конкретно случаите, в които родители по спешност изведоха децата си от училище, авторите на писмото заявяват, че пропагандата и дезинформацията доведоха до пряко посегателство срещу основно право на децата на образование. Те засягат и правото на родителите да отглеждат спокойно децата си и да ги подкрепят в обучението им.

От неправителствената организация уточняват, че кампанията срещу детските политики не води началото си от изминалата седмица, визирайки фейсбук група, организирана в началото на 2019 г., които, по мнението на Националната мрежа за децата ежедневно представят едностранчиво клипове, статии, тълкувания на законови норми. Там законите се представят като "анти-семейни", пишат в писмото.

Тиражират се манипулативно описани случаи на извеждане на деца, в които се смесват полуистини и неверни факти, пишат от организацията.

Видима е и ясна връзка между провежданата пропаганда и радикални религиозни общности. Не на последно място, сред основните говорители, разпространяващи този тип материали в публичното пространство и сред местните общности, са и държавни служители и представители на политически партии, пишат от Националната мрежа за децата.

В същото време те подчертават, че системата за закрила на детето има нужда от спешна реформа, за което алармират повече от десет години. Слабостите на системата предпоставят грешки, които удобно биват използвани в кампаниите против държавните политики за децата, констатират от НМД. 

Тези случаи представляват и изключително удобна възможност за създаване на съдебна практика и трупане на имидж на "спасители" от отделни адвокати. Причината е, че добре организираното дело срещу отдел "Закрила на детето" (ОЗД) има големи шансове да спечели поради чести процесуални нарушения, дължащи се на ниския капацитет на системата и липсата на подходящо квалифицирани адвокати, които да защитават решенията на Отделите в съда, обясняват пропуските в социалната система авторите на писмото. 

Като явен резултат от кампаниите срещу Стратегията за детето те описват и атаки срещу Националната телефонна линия за деца, на която годишно търсят помощ стотици деца и още повече родители. Бяхме свидетели и на организиран "протест" пред услуга, управлявана от неправителствена организация, работеща директно с възрастни и деца, жертви на насилие.

В социалните медии и общественото пространство непрестанно се тиражират обвинения, внушения и откровени лъжи, насочени към дискредитиране на работата на организации и конкретни личности. Тези процеси застрашават както гражданската активност, така и помощта и подкрепата, която всички ние осигуряваме ежедневно на хиляди български деца и родители.

От Националната мрежа за децата се опасяват, че ще бъде разрушено доверието в държавните институции, които провеждат политики за децата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    5 0
    16:04, 18 окт 2019
    Русоробите го правят.
Последни новини