От х:

Днес в x:

31 °C

Великобритания ще депортира европейци без статут на уседналост, наложен заради Брекзит

ританският зам.-министър, отговарящ за сигурността, Брандън Люис заплаши гражданите на ЕС с депортиране от Великобритания, ако не кандидатстват за статут на уседналост след Брекзит, предаде "Гардиън".

Данни на вътрешното министерство показват, че милиони от европейци все още не са кандидатствали за статута, който ще им позволи да останат в Обединеното кралство. Смята се, че там живеят около 3 милиона граждани на ЕС.

В интервю за германския вестник "Ди Велт" Люис каза, че хората рискуват да бъдат депортирани, ако не кандидатстват до края на 2020 г. "Ако гражданите на ЕС не са се регистрирали до тогава без подходящо основание, правилата за имиграцията ще се приложат", подчерта той.

Попитан дали тези, които не кандидатстват в следващите 14 месеца ще бъдат депортирани дори и ако са изпълнили правните основания за разрешително за пребиваване, Люис отговори: "На теория да. Ще приложим правилата".

Според групата "Трите милиона", представляваща гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, за пръв път правителството е потвърдило какво ще се случи с тези, които не са кандидатствали за статут на уседналост.

Групата предупреждава, че много граждани на ЕС в Обединеното кралство не са наясно с изискването да се регистрират за такъв статут, а други отказват да го направят в знак на протест срещу Брекзит. Активистите настояват за промяна в схемата за уседналост, за да се гарантират права на европейците, дори и да не кандидатстват за статута.

Люис по-късно написа в "Туитър", че думите му са били извадени от контекста.

Сред активистите има сериозни опасения какво ще се случи с възрастните и по-уязвими граждани на ЕС, които може да не знаят за необходимостта да подсигурят правата си след Брекзит и е възможно да се затруднят с процеса на кандидатстване.

Гражданите на ЕС и техните семейства, живеещи в Обединеното кралство към 31 октомври, имат време до края на 2020 г., за да кандидатстват по схемата в случай на Брекзит без сделка, или до края на юни 2021 г., ако има сделка, посочва Би Би Си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини