От х:

Днес в x:

Нобеловата награда за мир – кой може да бъде номиниран?

Преди 80 години, на прага на най-кървавия конфликт в световната история, Адолф Хитлер е номиниран за Нобелова награда за мир, което показва, че буквално всеки може да бъде номиниран.

От Фюрера – до Краля на попа, в почти 120-годишната си история сред номинациите за наградата има и такива, които меко казано изглеждат малко странни и невероятни, пише БГНЕС.

През януари 1939 година, 9 месеца преди инвазията в Полша, депутатът от шведската Социалдемократическа партия Ерик Брандт пише на Нобеловия комитет, за да предложи наградата за мир да бъде дадена на Хитлер.

В писмото, изпратено само месеци след анексирането на Австрия и Судетската криза, Брандт хвали лидера на Третия райх за „пламенната му любов към мира“ и го описва като „принцът на мира на Земята“.

По-късно Брандт обяснява, че е искал номинацията да бъде саркастична – въпреки че мнозина не успяват да намерят иронията – и е била протест срещу номинацията на британския премиер Невил Чембърлейн за Мюнхенското споразумение от 1938 година, което дава част от Чехословакия на Германия. Логиката е, че ако Чембърлейн е отличен за договора си с Хитлер, то тогава и самият Фюрер също трябва да бъде отличен. Брандт оттегля номинацията си, но Хитлер все пак остава в архивите като кандидат.

„Историята на номинацията на Ерик Брандт за Адолф Хитлер напълно показва колко опасна може да бъде иронията в нагорещена политическа обстановка“, казва историкът Асле Свеен пред АФП.

Нобеловият комитет приема всички предложения, ако те са изпратени преди крайния срок 31 януари. И докато всеки може да бъде номиниран, не всеки може да номинира. Право да номинират имат парламентаристи и министри от всички държави по света, бивши носители на наградата, някои университетски професори и бивши и настоящи членове на самия комитет. Това обаче е голям брой, повече от няколко хиляди души.

„Има толкова много хора, които имат правото да номинират кандидати, така че това не е много трудно“, заяви влиятелният секретар на Нобеловия комитет Олав Ньолстад пред АФП.

През 1935 година италианският диктатор Бенито Мусолини е предложен, иронично, от германски и френски академици само месеци преди инвазията в Етиопия. Като един от победителите във Втората световна война, руският лидер Йосиф Сталин също е номиниран и то два пъти – през 1945 и 1948 година.

След като мине крайният срок и всички номинации са приети, само малка група остават в списъка, който Нобеловият комитет и съветниците му разглеждат. „Нито Хитлер, нито Сталин, нито Мусолини сериозно са били обсъждани за Нобеловата награда за мир“, казва историкът Геир Лундестад, бивш секретар на Комитета. „Това, което ме изненадва най-много е, че много диктатори по света са се въздържали да се номинират сами“.

През последните две десетилетия, броят на кандидатите скача драстично и днес надминава 300, така че не е изненадващо, че в него има и странни имена.

Списъкът с кандидатите се пази в тайна в продължение на най-малко 50 години, но номиниращият може да оповести публично избора си. Дали номинацията е странна или не е въпрос на гледна точка, но някои предложения със сигурност ще накарат хората да вдигнат озадачено рамене.

През 2001-ва година, е номиниран спортът футбол, представен от Международната футболна федерация ФИФА. Шведският законодател зад номинацията заявява, че спортът има „способността да създава позитивни международни договори“ и допринася за „по-мирен свят“. Идеята въобще не е нова, тъй като Жул Риме, който се смята за основател на Световното първенство по футбол, е номиниран през 1956 година, отбелязва Антоан Джейкъб, автор на „История на Нобеловите награди“.

Поп идолът Майкъл Джаксън също е номиниран през 1998 година. Въпреки че по това време обвиненията за сексуално посегателство над деца все още не са излезли на бял свят, посланието на Краля на попа „да излекуваме света“ не впечатлява Нобеловия комитет. „Румънските парламентаристи, които предлагат Майкъл Джаксън, смятат номинацията за много сериозна, но тя не е била обсъждана от Комитета“, казва Лундестад.

Но през 2001-ва, допълва историкът, не се смяташе за невъзможно известни музиканти с кауза, като Боб Гелдоф, Боно или Стинг един ден да получат престижното отличие. „Имената на певци редовно се появяват, но това е нова тенденция“, обяснява Олав Ньолстад.

Сред тазгодишните номинации за Нобелова награда за мир, която ще бъде оповестена на 11 октомври, са американският президент Доналд Тръмп и шведската тийнейджърка активистка срещу промените в климата Грета Тунберг.

Все пак, Лундестад твърди, че никой не трябва да се радва твърде много, че е номиниран. „Много е лесно да бъдеш номиниран. Много по-трудно е да спечелиш“.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини