От х:

Днес в x:

Горещата вълна в Европа постави нови рекорди - около 40 градуса

Горещата вълна в Европа поставя нови рекорди за високи температури. Това е втората гореща вълна за два месеца, което метеороличните служби определят като необичайно. Метеорологичните служби предупреждават, че най-лошото далеч не е приключило.

Новият рекорд в Белгия (предишният е 38.8 ° C ) сега е 39.9 ° C
В Холандия предишният рекорд 38.6 ° C падна при отчетените сега 39.1 ° C

Историческата гореща вълна разби най-горещите температурни рекорди в Германия, Белгия, Холандия и Франция с  разпространяването на екстремната метеорологична система. Световната метеорологична организация (WMO) обяви, че жегата ще изостри засушаването в някои райони и ще увеличи риска от пожари.

Много френски градове отбелязаха нови най-високи максимални температури. В Бордо жегата е достигнала 41,2 градуса Целзий, което е 0,5 грдуса над предишния рекорд от август 2003 г.,

Жегата обхвана Белгия, Люксембург, Германия и Холандия. В Холандия са затворени някои детски градини заради рисковете от необичайно високите температури, а фермери оставят кравите си да спят под открито небе.

Във Великобритания очакват в четвъртък да падне температурният рекорд в Обединеното кралство от 38,5 градуса, който беше отчетен в Кент през август 2004 г.  Британската железопътна мрежа Network Rail забавя влаковете заради на екстремната топлина, която може да доведе до провисване на въздушните проводници и те да се повредят от бързите влакове. „Забавяме услугите, за да запазим пътниците в безопасност, когато това се случи“, заяви компанията в Туитър.

Във Франция обстановката се усложнява заради въведените ограничения в ползване на вода поради недостиг в 73 департамента.

В много страни в зоологическите градини храната на животните е натрупана в лед или замразена, за да се охладят. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини