От х:

Днес в x:

19 °C

Съжаляваме, но растенията не притежават съзнание

Нов доклад твръди, че клетъчните сигнали при растенията не могат да се сравняват с нервната система при животните – идея, противоречаща на слабо познатата научна дисциплина растителна невробиология.

Растенията са далеч по-динамични, отколкото смятаме.

Те усещат и реагират на звуци - от жуженето на опрашителите, до звучния дъвчещ звук на хищниците. Допирът провокира реакции, част от които растенията наистина мразят. Те общуват едно с друго. Вцепеняват се. Възможно е дори да притежават способността да помнят.

От началото на 21-ви век, а може би и от по-рано, се води ожесточен дебат дали бихме могли да прокараме ясно разгреничение между реакциите на растенията в резултат на факторите на околната среда и някакъв вид растителна неврология.

Сравнението има своите ограничения, твърдят критиците.

Най-голямата опасност от антропоморфизирането на растенията, е че поставя под съмнение обективността на изследванията, смятат учените.

“Растенията и животните са развили съвсем различни жизнени стратегии. Мозъкът е скъп орган, няма абсолютно никакви предимства, растенията да притежават силно развита нервна система”, казва ботаникът Линкълн Тайц от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Строго погледнато само животните притежават невронна мрежа, способна да обработва стимули и да изчислява реакции. Никой не твърди, че растенията имат сиво вещество и периферни нерви.

Но докато учените откриват повече за сложната сигнализация между клетките и комуникацията между отделните растения, хората се изкушават да ги оприличат с животните.

Да разгледаме идеята за прилагане на термина “интелигентност на рояка” по отношение на растенията.

Според тази идея, поведението на растенията е резултат от координацията на отделните клетки и тъкани, аналогично на решаването на проблеми, произтичащо от комуникацията и сътрудничеството между членовете на пчелния кошер, пише в доклада.

При тази аналогия, обаче, съществуват няколко проблема.

Например, пчелите са свободни да идват и да се връщат, за разлика от клетките в индивидуалните растения. Съществува и по-голям генетичен конфликт между отделните членове на рояка, който има ключова роля при възпроизводството.

Но най-проблемната аналогия е, идеята, че поне някои растенията може да проявяват съзнание.

На философите им е трудно да поставят ясна разлика между растенията и животните в това отношение. Дори съвременните невролози не успяват определят как се заражда съзнанието при хората.

Предположението, че наподобяващата невронна активност във върховете на корените на растенията, се доближава до мозъчната, звучи неправдоподобно когато когато сравним реакцията на тъканите с тази при животните. Особено като се има предвид, че съществуват животни с реални нервни системи, които ние не възприемаме като такива.

Възможно е някой ден все пак да преразгледаме схващанията си, демонстрирайки че изчисленията, извършвани от растенията, са сравними с това което при животните описваме като съзнание.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини