От х:

Днес в x:

11 °C

Съжаляваме, но растенията не притежават съзнание

Нов доклад твръди, че клетъчните сигнали при растенията не могат да се сравняват с нервната система при животните – идея, противоречаща на слабо познатата научна дисциплина растителна невробиология.

Растенията са далеч по-динамични, отколкото смятаме.

Те усещат и реагират на звуци - от жуженето на опрашителите, до звучния дъвчещ звук на хищниците. Допирът провокира реакции, част от които растенията наистина мразят. Те общуват едно с друго. Вцепеняват се. Възможно е дори да притежават способността да помнят.

От началото на 21-ви век, а може би и от по-рано, се води ожесточен дебат дали бихме могли да прокараме ясно разгреничение между реакциите на растенията в резултат на факторите на околната среда и някакъв вид растителна неврология.

Сравнението има своите ограничения, твърдят критиците.

Най-голямата опасност от антропоморфизирането на растенията, е че поставя под съмнение обективността на изследванията, смятат учените.

“Растенията и животните са развили съвсем различни жизнени стратегии. Мозъкът е скъп орган, няма абсолютно никакви предимства, растенията да притежават силно развита нервна система”, казва ботаникът Линкълн Тайц от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Строго погледнато само животните притежават невронна мрежа, способна да обработва стимули и да изчислява реакции. Никой не твърди, че растенията имат сиво вещество и периферни нерви.

Но докато учените откриват повече за сложната сигнализация между клетките и комуникацията между отделните растения, хората се изкушават да ги оприличат с животните.

Да разгледаме идеята за прилагане на термина “интелигентност на рояка” по отношение на растенията.

Според тази идея, поведението на растенията е резултат от координацията на отделните клетки и тъкани, аналогично на решаването на проблеми, произтичащо от комуникацията и сътрудничеството между членовете на пчелния кошер, пише в доклада.

При тази аналогия, обаче, съществуват няколко проблема.

Например, пчелите са свободни да идват и да се връщат, за разлика от клетките в индивидуалните растения. Съществува и по-голям генетичен конфликт между отделните членове на рояка, който има ключова роля при възпроизводството.

Но най-проблемната аналогия е, идеята, че поне някои растенията може да проявяват съзнание.

На философите им е трудно да поставят ясна разлика между растенията и животните в това отношение. Дори съвременните невролози не успяват определят как се заражда съзнанието при хората.

Предположението, че наподобяващата невронна активност във върховете на корените на растенията, се доближава до мозъчната, звучи неправдоподобно когато когато сравним реакцията на тъканите с тази при животните. Особено като се има предвид, че съществуват животни с реални нервни системи, които ние не възприемаме като такива.

Възможно е някой ден все пак да преразгледаме схващанията си, демонстрирайки че изчисленията, извършвани от растенията, са сравними с това което при животните описваме като съзнание.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини