От х:

Днес в x:

Скок в нивото на прозрачност на община Първомай отчита ПДИ

Община Първомай се нарежда на 38 място сред общините в България по критериите за прозрачност на Програмата за достъп до информация (ПДИ).

За една година тя е направила скок с 31 позиции напред, като в проценти е увеличила прозрачността си от 66,3 през 2018 на 79,6% през тази година.

Данните са от доклада на Програма за достъп до информация, представен на 4 юни 2019 година.

В рамките на проучването е подадено електронно заявление с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2018. Задължение за изготвянето и публикуването на отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, институциите имат от приемането на ЗДОИ през 2000, а за публикуването му в интернет – след измененията на закона от 2008 (чл. 15а).

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Нивото на прозрачност през 2019 бе оценявано с точки по 133 индикатора за общините, разделени в 4 групи.

В рамките на 5 дни е получен отговор от община Първомай на изпратеното от ПДИ заявление за достъп до обществена информация.

В групата А са критерии за изпълнение на задълженията за достъп до информация. Първомайска община е оценена с 29 от възможните 32,5 точки. Отбелязани са пропуски като този, че в сайта на общината няма сведения и доклади от обществени обсъждания, не сме уведомени и за производството по издаване на обществени административни актове и др.

Втората група критерии се отнасят до достъпа до обществена информация по същество. В нея общината събира 17,5 от възможните 24,7 точки. Отчетена е липсата на промени на вътрешните правила за достъп до информация след 2015 г., няма разсекретени документи и не е посочено мястото, където могат да бъдат видени.

В третата група са критериите, отнасящи се до прозрачността на бюджета. Получените точки са 21 от 28,5 възможни. Забележка е, че няма информация за Системата за електронни бюджетни разплащания (Себра), няма отчет на бюджета от предходната година и дата за обсъждането му.

Последната група са допълнителни индикатори, с максимален брой 8,5, от които община Първомай събира 7,5 точки.

Освен отделните общини, програмата „Достъп до информацията“ е оценила и първостепенни разпоредители на бюджет и териториални звена на централните органи на власт, общо 564 институции. За да бъдат сравнени е изработена и обща методика, съдържаща 119 критерия. В класацията между всички тях община Първомай е изпреварена от 38 институции. В сравнение с миналата година се е придвижила с 44 места напред.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    !
    !
    14 0
    08:59, 6 юни 2019
    Гъста маришка мъгла - прозрачност 0.
  • 2
    Да
    Данчо
    14 0
    10:49, 6 юни 2019
    Хеле за тва как се харчат парите мъглата е пълна. Папазян и Митко пак са успели да излъжат.
  • 3
    Ва
    Ванчо
    2 0
    14:10, 9 юни 2019
    Онези там наречени съветници, да питат, да контролират къде, как и кой харчи парите ви а не да мислят за заоблените си задни части! Нали вие ги избрахте? Питайте тях а не кмета или заместниците му! Ние ще питаме вас каква я вършите в Общинския съвет и каква я свършихте освен да се правите на велики интелектуалци. Смешници......
Последни новини