От х:

Днес в x:

Flying-V лети с 20% по-малко гориво и побира над 300 пътници ... в крилата

Изображение 1 от 6

    Датската авиокомпания KLM финансира пионерен авиационен проект, който може би ще промени завинаги формата на комерсиалните самолети.

    Поразителният дизайн на Flying-V, подкрепян финансово от KLM, разполага със същия размах на крилата като съществуващите самолети и може да пренесе до 314 пътници.

    Кръстен е на култовата електрическа китара Gibson Flying-V, използвана от редица легендарни изпълнители – от Еди Ван Хален и Джими Хендрикс до Брайън Мей и Кийт Ричардс.

    Концептуалният самолет, разработен от изследователи от Техническия университет в Делфт, Холандия се отличава с поразителна V-образна форма.

    Дизайнерите твърдят, че уникалната му конфигурация изразходва с 20% по-малко гориво. Крилата ще приютяват част от пътниците, товара, резервоарите за гориво и друга инфраструктура.

    В задната част ще бъдат монтирани две реактивни турбо двигателя, а дизайнът значително ще намали въглеродния отпечатък от въздушния трафик и разхода на гориво.

    Размерът на самолета е сравним с традиционните Airbus A350 и Boeing 787, като той ще може да използва съществуващите и в момента гейтове, хангари и писти.

    Ширината му е 65 метра, а дължината 55 метра.

    Детайлите, за това как ще изглежда самолетът отвътре са оскъдни, но без съмнение ще се отличава с иновативна подредба на седалките и организация на пространството.

    Олекотеното обзавеждане ще допринесе за максимална енергийна ефективност.

    Компанията иска да направи авиацията по-устойчива, като крайната им цел е полети без емисии.

    Името на самолета идва от електрическа китара, разработена от Гибсън през 1958.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини