От х:

Днес в x:

Разгадаха странното бучене и мистерията с преместения остров

    Геолози откриха най-големия подводен вулкан, който обяснява странното бучене по целия свят. Странно сеизмично събитие край бреговете на Африка довело учените до откриването на най-голямото подводно вулканично изригване, регистрирано някога.

    Изследователите са използвали сонари, за да открият подводния вулкан. Отразените сонарни вълни разкриват очертанията на подводния вулкан (червено) и газовата струя, която се издига от него (на снимката).

    Изригването също може да обясни странното сеизмично събитие, регистрирано през ноември 2018 г. точно до остров Майот, разположен между Мадагаскар и Мозамбик в Индийския океан. Изследователите описаха това събитие като сеизмично бучене и то бе регистрирано по целия свят, но никой не можеше да разбере какво го предизвиква.

    Бученето беше на една-единствена, свръхниска честота, което беше странно, защото сеизмичните вълни обикновено отекват на много честоти. Нещо повече, почти не се забелязваха "р-вълни" или "s-вълни", които обикновено придружават земетресенията. И, невероятно, остров Майот се премести няколко сантиметра на юг и изток след мистериозното събитие.

    Сега учените имат представа защо. Този странен сеизмичен шум вероятно е бил появата на нов подводен вулкан, пише Live Science.

    Подводният вулкан се e издигнал с около 800 м от океанското дъно. Дължината му е 5 км и се намира на около 50 километра от източния бряг на Майот. И това станало само за шест месеца.

    "Никога не сме виждали нещо подобно", каза Натали Фьойе, ръководител на експедицията на изследователския кораб Марион Дюфрен на Института по геофизика в Париж (IPGP).

    Освен странното сеизмично бучене имаше и други знаци, че се случва нещо голямо. Жителите на френския остров Майот съобщиха за повече от 1800 малки земетресения почти ежедневно от средата на миналата година, включително голямо земетресение с магнитуд 5,8 през май 2018 г., най-голямото досега регистрирано в региона, съобщава National Geographic.

    Какво откриват учените
    Намирането на новородения вулкан изисквало огромни усилия, в колито се включват организации като Националния център за научни изследвания (CNRS) във Франция, IPGP и Френския изследователски институт за експлоатация на морето (IFREMER), според тяхно съвместно изявление..

    Част от това изследване включва шест сеизмометра, поставени на дъното на океана, близо до сеизмичната активност. Тези инструменти разкриват плътно струпване на земетресения дълбоко в земната кора, вероятно произтичащи от дълбока камера от магма, която излива лава на дъното на морето. Възможно е тази магмена камера също да се свива, тъй като Майот е потънал с около  13 сантиметра и се е придвижил на разстояние 10 см на изток през последната година, съобщава Science.

    В допълнение, сонарите разкриват 1,2 кубически километра магма на морското дъно, както и струи от богата на газови мехурчета вода, която изтича от вулкана. 

    Вулкан в Индийския океан?
    За вулканични изригвания на Майот се знае, но вулканите в района не са се активирали от поне 4000 години, съобщава National Geographic. Островът е част от архипелага Комора, всички острови в който са с вулканичен произход. 

    След като се разпространиха новините за сеизмичното бучене и малките земетресения, група френски изследователи публикуваха проучване през февруари 2019 г на EarthArxiv, все още нерецензирано, в което твърдят че бученето може да е свързано с дренираща магмена камера. Но все още предстои изследователите да публикуват рецензирано от специалисти проучване на събитията и остава неясно как точно са свързани странното бучене, земетресенията и вулканът.

    Също така е загадка защо вулканите се намират в близост до малкия остров. Майот се намира в древния разлом, където Мадагаскар отдавна се е откъсвал от Източна Африка. Възможно е в пукнатините от тази падина  да се зародил нов вулкан. Странно е обаче, че вулканът изскочи от Майот - най-старият остров в архипелага, казва Кен Рубин, вулканолог от Хавайския университет в Маноа, за National Geographic. Освен това остава да се види дали този вулкан е изцяло нов или се намира на по-стара вулканична структура, казват изследователите. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини