От х:

Днес в x:

Къщичките за книги: "Вземи и прочети" или "Вземи и разруши"

Изображение 1 от 3

    Така изглежда къщичката за книги в парка зад паметника на цар Иван Асен II. Тя е една от общо четирите, поставени през лятото на 2015-а в местата за отдих в Асеновград. Не е по-различно състоянието и на останалите три къщички, при това не от днес. Забележителното в случая е, че, въпреки отчайващо жалкото й състояние, някой е оставил прилежно сгъната торбичка с две книги. Случайно или не, но едната е "Светлина, светлина ни е потребна" със спомени и статии на Христо Г. Данов.

    Поставянето на къщичките под мотото "Вземи и прочети" бе по инициатива на кмета Емил Караиванов и със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, след като идеята вече се бе оформила в социалната мрежа. "Убеден съм, че кътчетата с книги в асеновградските паркове са възможност да разнообразим ежедневието си по един още по-вълнуващ и интересен начин”, сподели при откриването им Караиванов. Е, явно не е трябвало да бъде толкова убеден или поне е трябвало да има предвид незнайните вандалски изстъпления.

    Всъщност, погледнато в национален мащаб, унищожаването на къщичките за книги не е кой знае каква новина – почти няма град в страната, където те да не са били чупени, изкъртвани или дори изтръгвани и захвърляни. Каква ще е съдбата на "книжните" къщички в Асеновград все още не се знае, но градската управа е наясно, че и да бъдат подменени, тя едва ли ще е по-различна. Затова и към момента не са категорични в намеренията си за бъдещето им.

    "И така, светлина, светлина ни е потребна, за да се разпръснат тия гъсти тъмнини на нашето незнаене, та вече и ние да станем еднаж хора между хората... та и ние да си почитаме и обичаме всичко, що е наше! Светлина, светлина ни е потребна, та и нашето отечество да постане такова, каквото още никога не е било досега; именно: питомно гнездо на всяко изобилие и всеобщо благоденствие! Ала отгде да ни светне тая божия светлина? - От светската учителка премъдра книга!"

    Христо Г. Данов, сп. Летоструй 1871.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини