От х:

Днес в x:

Знак на толерантност даде в църква и джамия в Кърджали Мая Манолова

Изображение 1 от 6

    500 пакета с хранителни продукти предостави на храма "Св.Георги Победоносец" и градската джамия омбудсманът на Р България Мая Манолова.Тя дойде специално в Кърджали в навечерието на Великден и на свещения за мюсюлманите месец Рамазан за да засвидетелства уважението си към хростияни и мюсюлмани. Омбудсманът бе посрещнат от кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, обществения посредник Расим Муса, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед. Мая Манолова посети първо църквата, след обедната молитва и джамията.Тя сподели пред миряните, че не случайно е в Кърджали, град,който винаги партнира в инициативата "Великден за всеки". Припомни, че кампанията стартира преди 4 години и е  единствената национална кампания в помощ на възрастните хора. Бенефециенти са  хора, които не получават великденски надбавки над пенсиите си. Манолова се извини от името на институциите в България, че възрастните граждани преживяват трудно. Тя каза, че с кампанията иска да обърне внимание на младите хора към проблемите на възрастните. Пред тях е бъдещето и решаването на проблемите.
     Кметът инж.Хасан Азис и духовните водачи приветстваха Мая Манолова и нейната инициатива, както и  това, че е избрала да се срещне с кърджалийци без разлика на вяра  и етнос. Градоначалникът подчерта, че кампанията е в навечерието на важни за мюсюлмани и християни дни. Мая Манолова даде знак, чудесен знак. За това,че сме заедно . В Кърджали даваме знака на толерантността. Какво е празник, ако не е споделен,  подчерта пред богомолците излизащи от джамията Хасан Азис.
     В отговор на журналистически въпрос Мая Манолова сподели, че всяка година фирми и граждани даряват около 500 000 лева. Освен това постъпват като дарения в рамките на инициативата "Купи и сподели" много хранителни продукти. Всички те стигат до възрастните хора. Все още кампанията е открита и може да се правят дарения, каза омбудсманът. Кметът подчерта ,че общината винаги се е включвала и пак ще го направи.
     Градоначалникът показа на Мая Манолова Пазара на производителите. Хората се спираха да ги поздравят и да с снимат за спомен. Манолова купи ябълки за отец Петър, а за себе си зелени сливи.Районният мюфтия Бейхан Мехмед пък я покани на кафе.
     Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини