От х:

Днес в x:

В "Пейо Яворов" отпразнуваха в аванс Лазаровден, Цветница и Великден

    Представители на хасковското читалище "Пейо Яворов" и ученици от "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязаха в аванс предстоящите празници Лазаровден, Цветница и Великден.

    Тържеството започна в салона на културната институция. За историята и традициите за трите празника говори секретарката на читалището Росица Димова. По-късно тя проведе викторина с въпроси и гатанки сред децата от 1 до 4 клас, които активно отговаряха. Най-любознателните получиха символични награди.

    Междувременно докато траеше образователната част от програмата, част от децата участваха в организираните три работилници. Едни от тях боядисваха яйца, други правеха лазарски венчета от върба, а участниците от третата група рисуваха цветя. Най-добре представилите се получиха подаръци.

    По-късно Лазараската група към читалището изнесе рецитал от песни и стихове. Облечените в носии девойки пресъздадоха лазарския обичай, както е бил в миналото.

    По повод предстоящите празници в културната институция гостува Народният оркестър към община Хасково. Изпълненията им бяха бурно аплодирани от децата. В края на тържеството учениците и техните учители извиха хоро пред входа на читалището.

    Празникът в културната институция е наречен "Детско утро". Той се провежда за 11-та поредна година по повод предстоящите три празника, каза Росица Димова. Тя поясни, че идеята им е децата да научат повече за българските празници, представяйки традициите по забавен начин.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини