От х:

Днес в x:

Oбявиха международен конкурс за архитекти за възстановяването на Нотр Дам

Френският премиер обяви международен конкурс за архитекти за възстановяване на кулата на катедралата Нотр Дам. Едуар Филип говори след специално заседание на кабинета в сряда, проведено от френския президент Еманюел Макрон, с акцент върху реконструкцията на катедралата.

Филип обясни, че целта на съревнованието е "да се направи на Нотр Дам кула, адаптиран към технологиите и предизвикателствата на нашето време".

Той каза, че властите все още нямат оценка за общите разходи за ремонтните дейности. Макрон заяви по-рано, че иска катедралата да бъде възстановена след пет години, а Филип допълва, че "това очевидно е огромно предизвикателство и историческа отговорност".

Следователи определят късо съединение като възможна причина за пожара, който избухна в катедралата "Нотр Дам", съобщава "Паризиен".

"Вероятно е имало късо съединение. Следователите повдигат въпроси относно механизмите за повдигане, използвани при ремонтните дейности", съобщава източник от следствието.

По-рано, строителна компания Europe Echafaudage, която се занимава с реставрацията на катедралата, заяви, че спазва всички изисквания и протоколи за безопасност.

Тридесет служители, работещи по реставрацията преди избухването на пожара, са разпитани от прокурорите в Париж във вторник. Това са строителни работници и служители по сигурността на "Нотр Дам", съобщава прокуратурата в Париж.

Разпитите продължат и в сряда, "разследващите продължават да търсят истината и да идентифицират произхода и причините за пожара", допълват властите. Опустошителният пожар избухна в "Нотр Дам" в понеделник вечерта. Той причини разрушаването на капителите на катедралата и две трети от покрива й.

След трагичния инцидент френските власти, бизнесмени, обществени организации и общества, които се борят за опазване на исторически паметници, веднага започнаха да набират средства за възстановяването на емблематичната катедрала.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини