От х:

Днес в x:

17 °C

Изкуствени клетки произвеждат енергия чрез фотосинтеза

Учени разработиха клетки, способни да произвеждат собствена химична енергия и да синтезират части от собствената си структура.

Това доближава значително изкуствените клетки до истинските биологични клетки, които могат да изграждат и организират собствените си градивни елементи по естествен път.

Постижениието не само ще ни помогне да разберем как работят истинските клетки, но и ще даде тласък на редица други области от науката, като продължаващите опити за създаване на изкуствени органи и други телесни тъкани.

Учените дълго време се опитвали да създадат изкуствена клетка, като фокусът бил основно върху мембраните. Изкуствените клетки от изследването им били обвити в липидни мембрани, а вътре в тях били капсулирани малки мембранни структури. Клетъчната мембрана е най-важния аспект от формирането на клетката.

Липидните мембрани съдържали протеините АТФ синтаза и бактериородопсин, пречистени от живи клетки. Те били проектирани да работят в тандем, за да използват светлинна енергия за създаване на енергийна разлика във вътрешността на клетката, а след това да използват тази енергийна разлика за производство на още молекули и протеини.

По време на експеримента, процесът фотосинтеза се развил според очакванията на учените. Изкуствените клетки имитирали истинските, създавайки информационна РНК от ДНК, а след това произвеждайки протеин от информационната РНК.

Ключовата характеристика тук е способността на клетките да произвеждат енергия и да фотосинтезират, което води до образуването на независими изкуствени клетки, способни да се самоподдържат.

Учените смятат, че работата им е важна и за изследване на протоклетките, за които се смята, че се появили преди съвременните клетки. Как са произвеждали енергия за създаване на свой собствен матоболизъм? Изкуствените клетки може да ни помогнат да отговорим на този въпрос.

Ако два мембранни протеина могат да произведат достатъчно енергия, за да предизвикат генна експресия, както демонстрира изследването, то протоклетките може да са използвали слънчева светлина, за да еволюират в познатите ни днес съвременни клетки.

Може би учените ще успеят да наблюдават преломния момен от развитието на клетките в младата Земя. Сред областите, които също ще се облагодетелстват от изследването са администрирането на лекарства и разработката на суперсмарт сензори.

Източник: sciencealert.com
 


 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини