От х:

Днес в x:

Изкуствени клетки произвеждат енергия чрез фотосинтеза

Учени разработиха клетки, способни да произвеждат собствена химична енергия и да синтезират части от собствената си структура.

Това доближава значително изкуствените клетки до истинските биологични клетки, които могат да изграждат и организират собствените си градивни елементи по естествен път.

Постижениието не само ще ни помогне да разберем как работят истинските клетки, но и ще даде тласък на редица други области от науката, като продължаващите опити за създаване на изкуствени органи и други телесни тъкани.

Учените дълго време се опитвали да създадат изкуствена клетка, като фокусът бил основно върху мембраните. Изкуствените клетки от изследването им били обвити в липидни мембрани, а вътре в тях били капсулирани малки мембранни структури. Клетъчната мембрана е най-важния аспект от формирането на клетката.

Липидните мембрани съдържали протеините АТФ синтаза и бактериородопсин, пречистени от живи клетки. Те били проектирани да работят в тандем, за да използват светлинна енергия за създаване на енергийна разлика във вътрешността на клетката, а след това да използват тази енергийна разлика за производство на още молекули и протеини.

По време на експеримента, процесът фотосинтеза се развил според очакванията на учените. Изкуствените клетки имитирали истинските, създавайки информационна РНК от ДНК, а след това произвеждайки протеин от информационната РНК.

Ключовата характеристика тук е способността на клетките да произвеждат енергия и да фотосинтезират, което води до образуването на независими изкуствени клетки, способни да се самоподдържат.

Учените смятат, че работата им е важна и за изследване на протоклетките, за които се смята, че се появили преди съвременните клетки. Как са произвеждали енергия за създаване на свой собствен матоболизъм? Изкуствените клетки може да ни помогнат да отговорим на този въпрос.

Ако два мембранни протеина могат да произведат достатъчно енергия, за да предизвикат генна експресия, както демонстрира изследването, то протоклетките може да са използвали слънчева светлина, за да еволюират в познатите ни днес съвременни клетки.

Може би учените ще успеят да наблюдават преломния момен от развитието на клетките в младата Земя. Сред областите, които също ще се облагодетелстват от изследването са администрирането на лекарства и разработката на суперсмарт сензори.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини