От х:

Днес в x:

Кои хора се съмняват във формата на Земята и ефективността на ваксините?

Според публикувано от "Галъп интернешънъл" изследване, почти всеки пети българин се съмнява във формата на Земята или не може да формира категорично мнение по темата, а 15% се съгласяват с твърдението, че ваксините най-вероятно са вредни за хората. Какъв обаче е демографският профил на хората, които поставят под въпрос ефективността на ваксините и формата на Земята?

В студиото на Сутрешния блок на БНТ по темата гостуваха доктор Гергана Николова и Юлиана Гальова от "Галъп интернешънъл".

"Не трябва да правим общи заключения - "българите са глупави", "не знаят формата на планетата Земя" (...) Трябва да кажем, че провеждайки това изследване на територията на друга страна, може би резултатите ще са с по-висок процент от 8% (според които Земята не е кръгла). 81% (от анкетираните - б.р.) са хора, които са информирани и образовани, 8% са хора, които се съмняват и имат някакъв афинитет към конспирация, 11% обаче не знаят. Тук можем да разкрием профил на хора, които са с по-ниско образование. Профил на хора, които са по-възрастни. Защото сред разбивката по възраст младите хора са изключително убедени в това, което казват", обобщава данните от проучването Юлиана Гальова.

Според нея ниското образование е изключително сериозен проблем, който стои в основата на тези данни и проучването, въпреки че от мнозина се приема с насмешка, разкрива сериозни проблеми в образователната система.

Въпросът с ваксините е включен в проучването, защото за него се водят много дискусии в обществото.

"Направи ми впечатление, че разликата между мъжете и жените е много голяма. Повече жени и повече хора с висше образование се съмняват във ваксините", разкрива Гальова.

Според доктор Николова процентът на хора, които не вярват във ваксините (15%), вероятно представлява и евентуалният процент на родители, които не са ваксинирали децата си.

"Говорим за голям проблем в колективния имунитет, който би довел до риск от епидемии (...) Това са хора, които четат предимно в интернет. Там се публикуват всякакви неща. Доколко фактите, които се излагат, са верни или неверни, много малко от хората могат да преценят", сподели опасенията си доктор Николова.

Тя илюстрира проблема с фалшивите новини в интернет с един пример:

"В сайт съм чела, че трябва да се пият антипаразитни лекарства по пълнолуние, защото те (паразитите - б.р.) се размножават по пълнолуние".

Относно проучаванията, претендиращи, че доказват негативния ефект на ваксините, доктор Николова заявява, че става въпрос само за едно проучване, касаещо ваксината срещу морбили.

"Проучването включва 11 деца, за които е доказано, че са избрани съзнателно от определена група. Самото проучване след това е изтеглено, поръчано е от фармацевтична компания, която е искала да пусне друга ваксина срещу морбили. Самото проучване е много компрометирано. Съвсем наскоро излезе едно изследване с 63 450 деца, което говори, че няма никакъв риск от поставените ваксини, само че много малко се говори за това проучване", добавя доктор Николова. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини