От х:

Днес в x:

15 °C

Каменните гъби на Албания

Изображение 1 от 3

  Ако пътувате с автомобил през албанските Алпи, спускайки се към Адриатика погледът ви хипнотично ще привлекат гигантски гъби, които в безкрайни самодивски вериги опасват цялото крайбрежие и предпланински подстъпи на Албания. Те растат под път и над път, на скалистия бряг, в рехавите горички, в крайградските зони, в ливадите и селските дворове. Те са безброй и навсякъде, като заседнали в земята каменни отломки от метеоритен дъжд. Студени и неподвластни на стихиите и времето техните бетонни куполи напомнят кубетата на тракийски гробници, в чиито наземни стени зеят бездънни абразури, предупреждение срещу нежелан чуждоземец и агресор. Албанските каменни гъби не са архитектурен природен феномен, а удивителен продукт на човешките амбиции и безразсъдство.

  Техният брой се изчислява на 500 000. Изградени са по заповед на комунистическия албански вожд Енвер Ходжа, известен в парижките кабарета под псевдонима „Червената роза“. Създадени са при небивал всенароден ентусиазъм на 3 работни смени в продължение на 8 години в периода 1976-1989 г. За нуждите на проекта, по китайски образец, са били създадени бетонни площадки и формировъчни цехове за железобетонни конструкции във всички общински селища на страната. С използваните за целта цименти арматурно желязо може да бъде построен цял град с размерите на Тирана.

  Идея е била да се създаде взаимонесвързана отбранителна линия от дълговременни огневи точки (ДОТ) срещу евентуална военна агресия във вид на морски десант. Моделът на ДОТ-овете е еднотипен, опростен и лесен за производство и монтаж на место. Напомня побита в земята гъба манатарка, в чийто пън е формирована врата в посока към сушата и амбразура към морето. Единствената разлика е в размер между отделните ДОТ в зависимост от това дали е предназначен за 1 боец в легнало положение с крака навън, за картечно гнездо от 2-ма бойци в седнало положение, за артилерийски разчет от 5-ма, за командно-наблюдателен пункт, склад за боеприпаси и т.н.

  Присъединяването на Албания към НАТО потвърди пълната несъстоятелност и безсмислица на удостоената с грамота за рекорд на Гинес непревземаема албанска отбранителна линия. С анахроничното си битие днес тя впечатлява туристите, но не и албанците, които са свикнали с нейното присъствие така, както лондончани с червените телефонни будки и нюйоркчани с жълтите таксита.

  Каменните гъби на Албания са безмълвни изловещи свидетели на епохата на студената война, която според някои военни експерти отново се завръща,преди да си е тръгнала. Те са грозен символ на ядрената гъба и историческопредупреждение, че следващата гореща войнаможе да бъде последна.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
  08 дек 2019
  Последни новини