От х:

Днес в x:

14 °C

Каменните гъби на Албания

Изображение 1 от 3

    Ако пътувате с автомобил през албанските Алпи, спускайки се към Адриатика погледът ви хипнотично ще привлекат гигантски гъби, които в безкрайни самодивски вериги опасват цялото крайбрежие и предпланински подстъпи на Албания. Те растат под път и над път, на скалистия бряг, в рехавите горички, в крайградските зони, в ливадите и селските дворове. Те са безброй и навсякъде, като заседнали в земята каменни отломки от метеоритен дъжд. Студени и неподвластни на стихиите и времето техните бетонни куполи напомнят кубетата на тракийски гробници, в чиито наземни стени зеят бездънни абразури, предупреждение срещу нежелан чуждоземец и агресор. Албанските каменни гъби не са архитектурен природен феномен, а удивителен продукт на човешките амбиции и безразсъдство.

    Техният брой се изчислява на 500 000. Изградени са по заповед на комунистическия албански вожд Енвер Ходжа, известен в парижките кабарета под псевдонима „Червената роза“. Създадени са при небивал всенароден ентусиазъм на 3 работни смени в продължение на 8 години в периода 1976-1989 г. За нуждите на проекта, по китайски образец, са били създадени бетонни площадки и формировъчни цехове за железобетонни конструкции във всички общински селища на страната. С използваните за целта цименти арматурно желязо може да бъде построен цял град с размерите на Тирана.

    Идея е била да се създаде взаимонесвързана отбранителна линия от дълговременни огневи точки (ДОТ) срещу евентуална военна агресия във вид на морски десант. Моделът на ДОТ-овете е еднотипен, опростен и лесен за производство и монтаж на место. Напомня побита в земята гъба манатарка, в чийто пън е формирована врата в посока към сушата и амбразура към морето. Единствената разлика е в размер между отделните ДОТ в зависимост от това дали е предназначен за 1 боец в легнало положение с крака навън, за картечно гнездо от 2-ма бойци в седнало положение, за артилерийски разчет от 5-ма, за командно-наблюдателен пункт, склад за боеприпаси и т.н.

    Присъединяването на Албания към НАТО потвърди пълната несъстоятелност и безсмислица на удостоената с грамота за рекорд на Гинес непревземаема албанска отбранителна линия. С анахроничното си битие днес тя впечатлява туристите, но не и албанците, които са свикнали с нейното присъствие така, както лондончани с червените телефонни будки и нюйоркчани с жълтите таксита.

    Каменните гъби на Албания са безмълвни изловещи свидетели на епохата на студената война, която според някои военни експерти отново се завръща,преди да си е тръгнала. Те са грозен символ на ядрената гъба и историческопредупреждение, че следващата гореща войнаможе да бъде последна.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини