От х:

Днес в x:

Каменните гъби на Албания

Изображение 1 от 3

  Ако пътувате с автомобил през албанските Алпи, спускайки се към Адриатика погледът ви хипнотично ще привлекат гигантски гъби, които в безкрайни самодивски вериги опасват цялото крайбрежие и предпланински подстъпи на Албания. Те растат под път и над път, на скалистия бряг, в рехавите горички, в крайградските зони, в ливадите и селските дворове. Те са безброй и навсякъде, като заседнали в земята каменни отломки от метеоритен дъжд. Студени и неподвластни на стихиите и времето техните бетонни куполи напомнят кубетата на тракийски гробници, в чиито наземни стени зеят бездънни абразури, предупреждение срещу нежелан чуждоземец и агресор. Албанските каменни гъби не са архитектурен природен феномен, а удивителен продукт на човешките амбиции и безразсъдство.

  Техният брой се изчислява на 500 000. Изградени са по заповед на комунистическия албански вожд Енвер Ходжа, известен в парижките кабарета под псевдонима „Червената роза“. Създадени са при небивал всенароден ентусиазъм на 3 работни смени в продължение на 8 години в периода 1976-1989 г. За нуждите на проекта, по китайски образец, са били създадени бетонни площадки и формировъчни цехове за железобетонни конструкции във всички общински селища на страната. С използваните за целта цименти арматурно желязо може да бъде построен цял град с размерите на Тирана.

  Идея е била да се създаде взаимонесвързана отбранителна линия от дълговременни огневи точки (ДОТ) срещу евентуална военна агресия във вид на морски десант. Моделът на ДОТ-овете е еднотипен, опростен и лесен за производство и монтаж на место. Напомня побита в земята гъба манатарка, в чийто пън е формирована врата в посока към сушата и амбразура към морето. Единствената разлика е в размер между отделните ДОТ в зависимост от това дали е предназначен за 1 боец в легнало положение с крака навън, за картечно гнездо от 2-ма бойци в седнало положение, за артилерийски разчет от 5-ма, за командно-наблюдателен пункт, склад за боеприпаси и т.н.

  Присъединяването на Албания към НАТО потвърди пълната несъстоятелност и безсмислица на удостоената с грамота за рекорд на Гинес непревземаема албанска отбранителна линия. С анахроничното си битие днес тя впечатлява туристите, но не и албанците, които са свикнали с нейното присъствие така, както лондончани с червените телефонни будки и нюйоркчани с жълтите таксита.

  Каменните гъби на Албания са безмълвни изловещи свидетели на епохата на студената война, която според някои военни експерти отново се завръща,преди да си е тръгнала. Те са грозен символ на ядрената гъба и историческопредупреждение, че следващата гореща войнаможе да бъде последна.

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
  14 авг 2020
  Последни новини