От х:

Днес в x:

Двa вулканa в Индонезия изригнаха

Двa вулканa в Индонезия изхвърлят лава по склоновете си. Мерапи на главния остров Ява изригна, а няколко часа по-рано, Карангетанг на остров Сиау в Сулавеси също изригна, което провокира подготовка за евакуация, съобщава "Ню индиан експрес".

Властите разширяват опасната зона на около 4 километра от неговия кратер. Няма съобщения за жертви или щети. В Индонезия има 130 активни вулкана.

Индонезийските власти обявиха извънредно положение на остров Сиау  евакуирани са на над 100 души, съобщават властите. Лавата е препречила пътищата към селищата Батубулан и Беба, в северозападната част на острова, които понастоящем са достъпни само по море.

Активността на вулкана Карангетанг, висок 1974 метра, се увеличава от ноември, а изригванията се засилват през последните дни. Това е един от най-активните вулкани в Индонезия.

Последното голямо изригване на Мерапи е през 2010 г., загиват повече от 300 души и около 280 000 други да се евакуират. Това е най-мощното изригване на Мерапи от 1930 г. Тогава загиналите са около 1300. Друго изригване през 1994 г. отнема 60 живота.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини