От х:

Днес в x:

„Бела съм, бела, юначе" огласи ЕП в деня на Евроскола

Изображение 1 от 3

    На 31 януари учениците от най-голямото училище "Петко Рачов Славейков", град Кърджали, представиха България в една от най-висшите институции в обединена Европа. На провелия се Ден на Евроскола в Европейския парламент в Страсбург шампионите имаха не един, а двама представители на финала на т.нар. Евроигра. С това те доказаха за пореден път, че щом си славейковец, няма невъзможни неща.

    Гимназистите дискутираха в шест групи по най-наболелите въпроси и се състезаваха с представителни групи от всички държави-членки на ЕС. Темите за дискусии тази година са: околна среда и възобновяеми енергийни източници, сигурност и права на човека, миграция и интеграция, европейски избори 2019, младежка заетост, бъдещето на Европа. Учениците от другите европейски училища изразиха мнение, че славейковци приличат на възпитаници на някое елитно частно училище и бяха очаровани от подготовката им по темите, които разискваха. 24 ученици и 2 ръководители от Средно училище "Петко Рачов Славейков" заеха местата на евродепутатите в Европейския парламент и представиха по изключително достоен и шампионски начин своята родина. Още в началото на деня, очарователната Теодора Байрактарова от 10в клас, облечена в красива тракийска носия, изправи цялата зала на крака след представянето на България. Песента "Бела съм, бела юначе" предизвиха бурни аплодисменти сред присъстващите. На единадесетокласничката Анелия Крумова беше дадена ролята на журналист и тя имаше достъп до всички места в Европейския парламент. Благодарение на нея, успехите ни бяха отлично представени и в официалните медии, придружени с професионални фотографии. Всички славейковци, които бяха идеално подготвени по теми, важни за ЕС, се включиха в дискусиите и защитиха мнението си. В провелата се Евроигра до финал достигнаха Демет Джамбазова от 11а и Александра Гарипова 10а клас. Това е голямо постижение, тъй като България се оказа единствената държава с класирани двама финалисти. Всичко това е благодарение на отдадеността, подкрепата и подготовката на ръководителите им - Нешка Шопова и Галина Стефанова. Учителите бяха включени в напълно отделна програма, включваща дискусии относно мотивирането на младите хора да гласуват в тазгодишните евроизбори, презентиране на филми в уникалната 3Д зала "360 градуса", решаване на практически казуси на интерактивни маси и др. С великите думи "Българи,юнаци"! славейковци напуснаха Европейския парламент, изключително удовлетворени от преживяването. То бе свързано не само с демонстрация на знания, а и със създаване на умения за индивидуално справяне в многоезична среда на най-високо равнище. Самата Евроигра изисква не само познания за Европа, а и широка обща култура, комбинативно мислене и комуникационни умения, тъй като участниците сами формират многоезичните отбори.

    Научната програма на славейковци бе придружена и с развлекателна туристическа. Учениците се запознаха със забележителностите в Нови Сад, Залцбург, Страсбург, Любляна и Белград. Техен водач през цялото време бе директорът Милко Багдасаров. Припомняме, че това е трето участие на ученици от най-голямото училище в Евроскола от 2010 година насам. По регламента на програмата за България ще могат да кандидатстват отново след три години. Дотогава предстоят други европейски инициативи. Славейковци продължават да дерзаят и да покоряват нови и все по-високи върхове! Те най-добре знаят как и успяват!

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини