От х:

Днес в x:

Ново лечение за рак на червата възстановява чревния микробиом

Страдащите от рак на червата вече могат да разчитат на революционно лечение, което цели да промени състава на чревните им бактерии. Клиничното изпитване ще стартира тази година.

Изследването е оглавявано от международен екип, които иска да разбере дали чревните бактерии играят роля в появата на рака и дали не правят заболяването по-устойчиво на лечение при някои пациенти.

Според професор Уенди Гарет от Харвард, съавтор на проекта, бъдещите терапии ще целят възстановяване на чревния микробиом или промяната му, наред с конвенционалното лечение.

Човешките черва съдържат трилиони бактерии, които играят ключова роля в преработване на храната и подсилване на имунната система. Появяват се все повече доказателства, че определени бактериални щамове може би отключват заболяването, позволяват му да се развие безпрепятствено или го правят устойчиво на химиотерапията и други видове лечения.

Първоначалното клинично изпитване, в което ще участват около 10 пациенти, трябва да проучи потенциала на лечението с фекални транспланти, възстановявайки чревната микрофлора и намалявайки броя на микробите, отключващи рак.

Процедурата включва трансплантациа на фекална проба и нейните микроби от здрав донор. Изпитването ще се фокусира върху безопасността на лечението и страничните ефекти.

Предишно изследване демонстрира, че чревните бактерии при пациенти с рак на червата, изглеждат различно. Друго проучване стигна до извода, че микробът Fusobacterium nucleatum е по-широко разпространен в раковите тъкани и раково болните пациенти, отколкото при здрави хора.

Когато мишки, предразположени към развитие на рак, бъдат изложени на въздействието на тези бактерии, появата на тумори зачестява.

Според една от теориите, бактериите се прикрепят към предраковите клетки и пречат на имунната система да ги забележи. Това потенциално може да доведе до образуването на тумор.

Ракът на червата един от най-разпространените видове рак. Вече се знае, че редица фактори, свързани с начина на живот, увеличават риска от развитие на заболяването, сред тях диетата и затлъстяването.

Изследването цели да разбере дали промените в чревните бактерии са свързани с тези фактори. Екипът иска и да отговори на въпроса дали “лошите” бактерии причиняват рак на червата или просто процъфтяват, когато заболяването вече се е появило.

Проектът ще разгледа и други потенциални бъдещи лечения, включително антибиотици и ваксини, които биха задействали имунна реакция срещу определени бактерии в червата.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини