От х:

Днес в x:

Има ли Лондон "план Б"?

Сега на ход е Лондон. Има ли Тереза Мей някакъв "план Б"? И кой би го подкрепил? Ситуацията около Брекзита изглежда по-заплетена от когато и да било. Ето какво може да се случи оттук нататък.

Вотът на недоверие

Опитът на опозиционния лидер Джереми Корбин да свали от власт британската министър-председателка с вот на недоверие, претърпя неуспех. Мей отново оцеля, а оттук-нататък?

План Б:

На Тереза Мей е поставен срок. До понеделник тя е длъжна да представи нови предложения пред парламента. Тя заяви, че ще разговаря с опозиционните политици, за да търси евентуални допирни точки, но същевременно обясни, че държи твърдо на очертаните от нея "червени линии". Това означава, че тя изключва възможността  Великобритания да остане в митническия съюз и общия вътрешен пазар. С какво тогава смята да спечели противниковата страна?

Смята се за твърде вероятно министър-председателката да представи в понеделник досегашното споразумение за Брекзита в непроменен вид и да обещае неща, които впоследствие ще се опита да постигне в Брюксел – най-вече във връзка със споровете около ирландската граница. Не е сигурно обаче дали по този начин Мей ще съумее да прокара сделката за Брекзита в парламента.

Реакции от ЕС:

В Брюксел изразяват съжаление, че е било отхвърлено "честното и балансирано" споразумение за Брекзит и заявяват, че топката сега е в полето на Лондон, откъдето се чака ново предложение. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск дори намекна, че евентуален втори референдум би бил най-добрият изход от кризата.

В Париж застъпват относително твърда линия спрямо Лондон. Говорител на френския президент Макрон заяви, че би било погрешно, ако ЕС сега реагира прибързано с някаква слаба позиция. В Париж са убедени, че общността не бива да предава основните си принципи, а за да се удължи срокът за излизането на Великобритания от ЕС, Великобритания трябвало да представи конкретен план с изгледи за успех.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че "британската страна е на ход да каже какви ще са по-нататъшните стъпки". После тя загадъчно допълни, че имало още „време за преговори“ без обаче да обясни над какво точно може да се преговаря.

Долната камара на парламента в Лондон

В британския парламент много трудно би могло да се събере мнозинство от гласове за някакво общо решение относно Брекзита. Ръководството на Лейбъристката партия засега отказва да се съгласи на втори референдум. Близо 100 лейбъристки депутати обаче настояха за провеждането на второ допитване до народа, а преобладаващото мнозинство сред членовете на Лейбъристката партия така или иначе подкрепя подобно предложение. Те получават поддръжка от шепа проевропейски настроени тори. Но постигането на мнозинство е немислимо, ако цялата опозиция не застане зад това решение.

Възможно е през следващата седмица депутатите да гласуват няколко различни предложения, свързани с Брекзита - например за т.нар. норвежки вариант, при който страната остава във общия вътрешен пазар и митническия съюз, или пък за някакъв смесен вариант. Преди всичко обаче предстои да се гласува молба за удължаване на срока до напускането на ЕС. Министър-председателката продължава да отхвърля подобна процедура, но парламентът сега е убеден в надмощието си и би могъл да наложи подобно гласуване още в понеделник.

Удължаване на срока

Разбира се, търсенето на консенсус как да се осъществи Брекзитът, трябваше да стои в началото на преговорите, а не в техния край. По всичко личи, че времето, което остава до 29 март няма да е достатъчно за тази цел. ЕС вече намекна, че би било възможно датата за излизането на Великобритания от общността да се отложи с три месеца – т.е. до края на юни.

Брюксел обаче отхвърля исканията на някои британски консерватори като Ник Боулс, според които, срокът трябвало да се удължи дори до края на годината, за да разполагал британският парламент с достатъчно време за своето решение. В Брюксел искат да проведат изборите за Европарламент, които са през месец май, без британците. Има и не малко европейски лидери, които не желаят да протакат драмата по Брекзита до безкрайност.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини