От х:

Днес в x:

Канада дава убежище на саудитското момиче

Канада ще даде убежище на 18-годишно саудитско момиче Рахаф ал Кунун. В това увери премиерът Джъстин Трюдо, съобщиха световните информационни агенции. 
 
Според изявлението му, Отава ще я приеме като бежанка, бягаща от домашно насилие, съгласно молбата на Комисариата за бежанци към ООН, че има нужда от закрила.
Първоначално темата къде ще отиде момичето се превърна в поле за много спекулации. 
 
Австралия също е обмисляла да даде статут, но Канада е действала по-бързо, съобщават от ООН.
Според тайландските власти момичето само е предпочело Канада. Daily Mail Australia по-рано публикува интервю с бежанката, в което тя заявява, че е щастлива с новия си живот и съобщава, че ѝ е осигурен апартамент, въпреки че няма представа къде се намира той. Впоследствие информацията бе опровергана от австралийските власти. 
 
Случаят на Рахаф ал Кунун нашумя, след като тя избяга в Тайланд, за да се спаси от собственото си семейство.  Момичето се барикадира в хотелска стая в Банкок, от страх, че нейните роднини ще окажат натиск и обяви, че няма да напусне стаята, докато ООН не и даде статут на бежанка. Саудитското посолство ще ме върне в страната ми насила, написа тя в "Туитър".
 
Тайландските имиграционни власти са съобщили, че тя вече е заминала за Канада. Първо Рахаф е отлетяла от Банкок за Сеул, откъдето ще продължи пътя си за Отава. 
 
Банкок обяви, че саудитката напуска страната в добро физическо и психическо състояние. 
 
В профила си в "Туитър" Рахаф благодари на всички за подкрепата и признава, че никога не е усещала толкова много подкрепа. "Никога не позволявайте на никого да пречупи крилата ви. Вие сте свободни, борете се за правата си", пише тя. 
 
Джъстин Трюдо пък посочи, че Канада винаги ще е насреща при необходимост да предостави убежище в защита на човешките права и правата на жените по целия свят, в отговор на въпрос дали решението на страната да приюти Кунун няма да обтегне допълнително и без това крехките отношения на Канада със Саудитска Арабия.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини