От х:

Днес в x:

Студът не спря смолянчани, на няколко места в града младите мъже се бориха за разпятието

    Въпреки здравия януарски студ днешният празник Богоявление беше почетен тържествено и на много места в града мъжете се хвърлиха в ледените води, за да се преборят за благословеното разпятие. Преди това се хванаха на хоро под звуците на родопски гайди.

    Архимандрит Висарион освети бойните знамена на 101 алпийски полк и пред храма Негово Високо Преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет.

    Света Божествена Василиева литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Димитър Михайлов и Иван Марински.  
    Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни. 

    С литийно шествие всички се събраха край моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха 8 смелчаци, а Разпятието извади от реката 23-годишният лейтенант Димитър Панайотов. Той е от Ямбол, но служи в Смолян. Офицерът, хванал Богоявленски кръст пожела здраве на всички.

    Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини