От х:

Днес в x:

11 °C

Свръхнова е причината за голямото изчезване на видове преди 2.6 млн години

Преди около 2.6 милиона години, в праисторическото небе се появява странна ярка светлина, останала там седмици или дори месеци. Това е свръхнова намираща се на около 150 светлинни години от Земята. В рамките на няколко стотици години, след като странната светлина в небето се е смалила, цунами с космическа енергия от същата разрушителна звездна експлозия може да е достигнало нашата планета и да е раздвижило атмосферата, което от своя страна е довело до изменение на климата и е предизвикало масово изчезване на големи океански животни, включително и на вид акула с размерите на голям автобус.

Последиците от такава свръхнова върху големите обитатели на океана, са описани подробно в статия, публикувана в изданието Astrobiology.

„Правили сме проучвания по този начин в продължение на 15 години и винаги миналото се е основавало на това, което знаем като цяло за Вселената, а именно че тези супернови трябва да са повлияли на Земята по някое време „, казва водещият автор Адриан Мелот, професор по физика и астрономия в университета в Канзас.

„Този път е по-различно – имаме доказателства за събитията в даден момент. Знаем колко далеч са те, за да можем да изчислим как това би засегнало Земята и да го сравним с това, което знаем за случилото се по това време, с други думи, сега е много по-конкретно.“

Мелот обяснява, че най-новите проучвания, разкриват данни от древни слоеве от океанското дъно от изотопи на желязо-60, които дават доказателства за времето и разстоянието на взрива на суперновите.

„Още през средата на 90-те години на миналия век, хората са казали:“ Хей, потърсете желязо – 60. То ще даде истината, защото няма друг начин да стигне до Земята, освен от свръхнова „. Тъй като желязо-60 е радиоактивно, ако се е образувало заедно със Земята, то отдавна ще е изчезнало, затова трябва да е „наваляло“ върху нея.

Има спор дали това е станало само от една свръхнова, която е била близо до Земята или е имало цяла верига от тях. Според Мелот и колегите му, най-вероятна е версията комбинация от двете – една голяма верига, в която е имало и една свръхнова, която е необикновено силна и разположена относително близко до Земята. При изследването на остатъците от желязо-60, учените откриват голям скок в остатъци от него от преди 2,6 милиона години, но има повишени остатъци от негови изотопи още отпреди 10 милиона години, обяснява Мелот“. Съавтори на Мелот са Франсиоле Мариньо от Universidade Federal de Sao Carlos в Бразилия и Лаура Паулучи от Universidade Federal do ABC, също в Бразилия.

Според екипа други доказателства за поредица от супернови могат да се намерят в самата архитектура на местната вселена.
„Ние се намираме в един мехур в междузвездната среда“, казва Мелт. „Ние сме в неговия край. Това е гигантски район с дължина около 300 светлинни години, основно много горещ газ с много ниска плътност – почти всички газови облаци са изхвърлени от него. Това е идеалната среда за поява на супернови, които се вписват добре в идеята за верига. Когато правим изчисления, те са базирани на идеята, че има една свръхнова, която изгасва и енергията й достига до Земята и се разпръсква. Със споменатия мехур обаче, нещата се променят и космическите лъчи се въртят в него и космическата „баня“ трае от 10 000 до 100 000 години. Ако си представим цяла поредица от супернови, ще има повече космически лъчи в мехура и това ще подсигури присъствието им в продължение на милиони години.“

Независимо от това дали е имало една свръхнова или серия от тях, енергията на свръхнова, която е разпространила слоеве желязо-60 по цялата Земя, в същото време причинява и проникване на частици, наречени муони, които са облъчили Земята, причинявайки рак и мутации, особено на по-големите животни.

„Най-доброто описание на муона би било много тежък електрон, муонът е няколкостотин пъти по-масивен от електрона“, казва Мелот.

„Те проникват навсякъде дори и това е нормално – много от тях преминават през нас, почти всички без да причинят вреда, но около една пета от радиационната доза, която приемаме идва от муоните. Когато вълна космически лъчи удари Земята, тези муони се мултиплицират няколко стотици пъти. Принципно само малка част от тях ще взаимодействат по какъвто и да е начин, но когато броят им е толкова голям и тяхната енергия е толкова висока, несъмнено ще се получат повишени мутации и рак – това ще са основните биологични ефекти. Честотата на раковите мутации ще се увеличи с около 50 процента за животни, които са по-големи от човека – и колкото по-големи са, толкова по-лошо е за тях. За един слон или един кит радиационната доза се увеличава многократно.“

Свръхнова преди 2,6 милиона години може да е причината за голямото изчезване на морски животни на Земята. По време на Плиоцен-Плейстоцен 36 процента от родовете се смятат за изчезнали. Изчезването е концентрирано в крайбрежните води, където по-големите организми биха били по-уязвими от радиационна доза от муони.

Според авторите на новото проучване, щетите от муоните са се простирали на стотици метри в океанските води и са ставали по-малко тежки на по-големи дълбочини.

„Един от изчезналите видове преди 2,6 милиона години, е Мегалодон“, обяснява Мелот. „Представете си голямата бяла акула във филма „Челюсти „, но още по – огромна, с размер на училищен автобус, това е Мегалодон“.

Изследователят от университета в Канзас казва, че доказателствата за свръхнова или серия от тях помагат, за да се изяснят възможните причини за изчезването на много видове на границата Плиоцен-Плейстоцен.

„Всъщност досега не е имало никакво добро обяснение за голямото морско изчезване на видове“, казва Мелот. „След като знаем, че нещо се е случило и кога се е случило, за първи път наистина можем да се впуснем и да търсим ефекта от радиацията по определен начин, който не е бил възможен преди, обяснява ученият“.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини