От х:

Днес в x:

24 °C

Откриха следи от древна експлозия там, където били Содом и Гомор

Изображение 1 от 2

  Огнена експлозия в небето е заличило градове и селскостопански селища на север от Мъртво море преди около 3700 години, предполагат предварителните констатации на археолози.

  Радиовъглеродното датиране и откритите минерали, които веднага са кристализирали при високи температури, показват, че огромен въздушен взрив, причинен от метеор, който избухнал в атмосферата, мигновено е разрушил цивилизацията в 25-километрова зона, наречена Middle Ghor, каза археологът Филип Силвия. Събитието също така разпръснало солта от кипящото Мъртво море върху някога плодородната земеделска земя, предполагат Силвия и колегите му. Хората не се завърнали в региона през следващите 600 - 700 години

  Разкопките в петте големи обекта в Middle Ghor в Йордания, показват, че всички са били постоянно обитавани поне 2500 години преди внезапен колективен срив към края на бронзовата епоха. Наземните проучвания са открили допълнително още 120 по-малки селища в района, за които  изследователите предполагат, че също са били изложени на екстремни, причиняващи колапс топлина и вятър. Около 40 000 до 65 000 души са населявали Мидъл Гор, когато е настъпило космическото бедствие, казва Силвия.

  Най-сигурното доказателство, че унищожението е причинено от експлозия на метеор на малка надморска височина, идва от града от Бронзовата епоха Тал Ел-Хамам, където екипът прави разкопки през последните 13 години. Радиовъглеродното датиране показва, че глинените (кирпичени) стени на почти всички сгради изведнъж изчезнали преди около 3700 години, останали само каменните основи.

  Нещо повече, външния слой на много парчета керамика от същия период показват следи, че са се стопили в стъкло. Кристалите циркон в тези стъкловидни покрития са се оформили за една секунда при изключително високи температури, може би колкото на повърхността на Слънцето, казва Силвия.

  Силните ветрове създали малки, сферични минерални зърна, които очевидно са валели над Тал Ел-Хамам, казва той. Изследователският екип е идентифицирал тези незабележими парченца циркон върху керамични фрагменти в обекта.

  Според библейския сюжет в района на Мъртво море са се намирали градовете Содом и Гомор, унищожени за греховете на жителите им. Някои учени смятат, че градовете за били изтрити от лицето на Земята при падането на астероид.

  Има достатъчно примери за взривяващи се космически скали, причинили хаос на Земята. Метеоритна експлозия в рядко населен сибирски район през 1908 г., известна като събитието Тунгуска, не е убила никой там, ако не броим унищожените 2 000 квадратни километра гора. Метеоритът в Челябинск, Русия, през 2013 г. рани повече от 1600 души, главно поради счупените стъкла на прозорците при взривяването му.

  Констатациите си учените докладват на годишната среща на ASOR.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини