От х:

Днес в x:

13 °C

Обещаха на селските кметове собствен бюджет

Управниците от Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ настояват да бъдат вписани в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за следващата година. Те очакват да бъдат оторизирани, като второстепенни изпълнители на приетите бюджети на общините в даденото кметство.

„Очакваме това да се случи при гласуването на Закона за бюджета за 2019 година през ноември, всичко останало е само благопожелание, коментира председателят на Сдружението и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев по повод уверението на финансовия министър Владислав Горанов, че малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Финансист № 1 обяви това на брифинг след среща на сходната на НСКРБ организация - Сдружение на кметовете на малките кметства в България с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Не е възможно правителството, нито парламентът да се намесват грубо във финансовите рамки и да ограничават самостоятелността на местната общност, която е легитимирана през общинския съвет и кмета на общината, коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. И поясни, че в рамките на възможностите на правителството и на парламента е решено да се приемат текстове, които да гарантират, че когато общинският съвет приема бюджета, той трябва да бъде придружен с финансова сметка и финансови разходи за всяко едно кметство.

„Колегите от района на Пловдив, които днес са били на срещата с премиера и министрите, заявиха, че ще стачкуват, ако най-после малките населени места нямат собствен бюджет. Ние от НСКРБ обаче, сме категорични, че единственият начин да получим някаква финансова независимост да управляваме средствата спрямо нуждите на селата, за които отговаряме е, чрез лобизъм и убеждение в комисиите в НС“, посочи Делчо Митев.

Днес обаче стана ясно, че кметовете на малките кметства в страната са се отказали от протеста, тъй като са доволни от договорката с премиера Борисов.

През 2019 г. бюджетните взаимоотношения на общините нарастват с близо 0,5 млрд. лева, като 120 млн. от тях са в частта, която зависи от местните общности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на макрорамката за следващата не е поставяна като тема за разглеждане днес, стана ясно от думите на председателя на НСКРБ Румен Стоянов след срещата.

Красимира Славова

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 0
  23:34, 12 ное 2018
  Вече има доста празни села които гастербайтер като мен може да ги изкупи , да си гласува да стане кмет и
  Първото нещо което ще направя е да сложа на входа на селото караулка - забранено за Герберасти , Демократи и просто ...расти
  • Пе
   Петров
   1 -1
   12:02, 13 ное 2018
   Кенански маймун ходи си нае кенана да се катериш по дърветата.И без това нямаме нужда от алчни нахални, лъжливи комунисти.

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
22 ное 2019
Последни новини