От х:

Днес в x:

32 °C

Обещаха на селските кметове собствен бюджет

Управниците от Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ настояват да бъдат вписани в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за следващата година. Те очакват да бъдат оторизирани, като второстепенни изпълнители на приетите бюджети на общините в даденото кметство.

„Очакваме това да се случи при гласуването на Закона за бюджета за 2019 година през ноември, всичко останало е само благопожелание, коментира председателят на Сдружението и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев по повод уверението на финансовия министър Владислав Горанов, че малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Финансист № 1 обяви това на брифинг след среща на сходната на НСКРБ организация - Сдружение на кметовете на малките кметства в България с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Не е възможно правителството, нито парламентът да се намесват грубо във финансовите рамки и да ограничават самостоятелността на местната общност, която е легитимирана през общинския съвет и кмета на общината, коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. И поясни, че в рамките на възможностите на правителството и на парламента е решено да се приемат текстове, които да гарантират, че когато общинският съвет приема бюджета, той трябва да бъде придружен с финансова сметка и финансови разходи за всяко едно кметство.

„Колегите от района на Пловдив, които днес са били на срещата с премиера и министрите, заявиха, че ще стачкуват, ако най-после малките населени места нямат собствен бюджет. Ние от НСКРБ обаче, сме категорични, че единственият начин да получим някаква финансова независимост да управляваме средствата спрямо нуждите на селата, за които отговаряме е, чрез лобизъм и убеждение в комисиите в НС“, посочи Делчо Митев.

Днес обаче стана ясно, че кметовете на малките кметства в страната са се отказали от протеста, тъй като са доволни от договорката с премиера Борисов.

През 2019 г. бюджетните взаимоотношения на общините нарастват с близо 0,5 млрд. лева, като 120 млн. от тях са в частта, която зависи от местните общности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на макрорамката за следващата не е поставяна като тема за разглеждане днес, стана ясно от думите на председателя на НСКРБ Румен Стоянов след срещата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 0
  23:34, 12 ное 2018
  Вече има доста празни села които гастербайтер като мен може да ги изкупи , да си гласува да стане кмет и
  Първото нещо което ще направя е да сложа на входа на селото караулка - забранено за Герберасти , Демократи и просто ...расти
  • Пе
   Петров
   1 -1
   12:02, 13 ное 2018
   Кенански маймун ходи си нае кенана да се катериш по дърветата.И без това нямаме нужда от алчни нахални, лъжливи комунисти.

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини