От х:

Днес в x:

Китай "легализира" лагерите за мюсюлмани

Китайският автономен регион Синдзян узакони превъзпитателните лагери за представителите на мюсюлманското малцинство уйгури. Това се случва насред растящите тревоги в международен план за изчезванията на хора в Уйгурския автономен район (СУАР), където живеят мюсюлмани.

От Синдзян посочват, че лагерите ще се използват за справяне с екстремизма чрез "идеологическа трансформация".

Според групи, занимаващи се с защита на човешките права, задържаните в лагерите биват принуждавани да се откажат от вярата си и да се закълнат във вярност в китайския лидер Си Дзинпин.

През август Китай отрече обвиненията, че е затворила почти милион души в лагери. Въпреки това представители на страната, участващи в среща в ООН за човешките права, признаха, че "подведени от религиозен екстремизъм" уйгури преминават през процес на превъзпитание и преселване.

От години регионът е място на прояви на насилие, за които китайските власти обвиняват ислямистки милиции и сепаратисти.

В новите законови разпоредби в Синдзян се дават примери за поведение, което може да доведе до задържане в лагер, пише BBC. В това число влизат принуждаването на други да участват в религиозни мероприятия, отказът да се гледа държавната телевизия и да се слуша държавно радио, както и това да се попречи на деца да получат образование.

Посочва се и че мрежата от лагери има за цел да предостави професионално обучение.

Задържаните в лагерите уйгури са представители на мюсюлманска общност, която е базирана най-вече в Синдзян. Те се равняват на около 45% от населението на автономния регион. От няколко месеца в публично пространство има съобщения за съществуването на лагерите и задържането на хора в тях. Според правозащитни организации там хора биват задържани и без обвинение за извършване на престъпление, условията са лоши, а налице са и мъчения.

Източник: webcafe.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини