От х:

Днес в x:

Нападнаха и биха репортер на "Господари на ефира"

Двама души са били задържани след побоя над репортер на "Господари на ефира" във Велико Търново. Нападението стана снощи, докато журналистът Димитър Върбанов снимал материал за склад, където храни с изтекъл срок на годност се преетикетират и отново се пускат в търговската мрежа, като стигат дори и детски кухни.

Сигнали за въпросния склад са подавани и преди, случаят е ставал и публично известен. Но до вчерашното нападение над журналист нито една институция не реагира, камо ли - адекватно. Напротив - от склада се хвалели с протекциите си пред Агенцията по храните, коментира кореспондентът на БНТ в Търново.

Репортерът е с травми по главата и ръцете, но без опасност за живота.

След огласяването на нападението, извършено от трима души, премиерът Бойко Борисов коментира случая с думите:

"Разговарях с Терзийски, директора на полицията.... Дал съм им час и половина срок да ми докладват - арестувани, задържани, съответно, пазачи ли са, какви са там побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Така че надявам се и прокурорите бързо да повдигнат обвинения, разбира се, по всички правила на наказателния закон. Това е недопустимо. Знаете, аз само за кимване или намек към журналист махам депутати от парламентарната група. Такова нещо не може да се толерира. Трябва да сме изключително непримирими към такива деяния и да се знае, че като пипнеш журналист - това следва".

"Двамата задържани ще останат в ареста 24 часа, работата по установяването и доказването на престъпната им дейност продължава - съобщи старши комисар Димитър Машов пред Нова тв. - Уведомена е прокуратурата."

Задържаните са управител на склада и един от работниците.

Това е второто нападение срещу журналиста. През 2010 година той беше ударен с чук по главата.

Асоциацията на европейските журналисти - България категорично осъди вчерашното нападение над Върбанов и напомни, че още през юни той алармира областната дирекция на БАБХ, икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил.

"Оттогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика.

Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване, единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти", се казва в позицията на АЕЖ.

Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи - категорични са от Асоциацията и настояват за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини