От х:

Днес в x:

15 °C

Рядък двоен астероид разкрива грубиянската природа на Юпитер и Сатурн

Ново изследване върху двойния астероид Patroclus-Menoetius разкрива подробности за хаотичното и турбулентно начало на Слънчената система – когато Уран и Нептун са били изложени на враждебното влияние на Юпитер и Сатурн.

Двата астероида – с диаметър малко над 100 км всеки, са част от множеството обекти, съставляващи троянския пояс, който обикаля около Слънцето на приблизително еднакво разстояние като Юпитер.

Смята се, че поясът се е формирал докато по-големите планети от Слънчевата система са се борели за позиция, но големият въпрос е: кога се е случило всичко това?

Според новото изследване – през първите 100 милиона години от съществуването на Слънчевата система. Иначе Patroclus и Menoetius не биха се намирали там, където са в момента, те са единствената голяма двойка астероиди в троянския пояс.

Троянците вероятно са били уловени по време на драматичен период на динамична нестабилност и съперничество между гигантите в Слънчевата система – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

През този период, Уран и Нептун са били изтласкани към масата от първични тела, съществуващи днес под името Пояс на Кайпер. В същото време, част от телата вероятно са били изтласкани навътре и са били уловени в троянския пояс.

На база наблюденията над Patroclus-Menoetius и скорошни модели на формирането на малки обекти в Слънчевата система, екипът смята, че планетарното съревнование се е случило в ранните години, иначе нито един двоен астероид не би преживял хаоса.

Ако пренареждането на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун се бе случило милиони години по-късно, както сочат някои модели на Слънчевата система – крехкият баланс между тези два необичайни астероида би бил нарушен от сблъсъците в диска, от който по-късно се е формирал поясът на Кайпер.

Наблюдения върху сегашния пояс на Кайпер сочат, че подобни двойни астероиди са били нещо обичайно в онези времена. Едва няколко от тях сега съществуват в орбита около Нептун. Въпросът е как да бъдат интерпретираните оцелелите.

Ако изследователите са прави, това би могло да има последици за други аспекти от историята на Слънчевата система, например, сблъсъците, които преживяла Луната, като част от Късната тежка бомбардировка – събитие от преди 4 милиарда години.

Наличието на Patroclus-Menoetius подсказва, че тези сблъсъци може да се били дело на останки от планети, в близост до центъра на Слънчевата система, вместо на обекти пристигнали отдалеч.

Трябва да научим повече за Patroclus-Menoetius, за да сме сигурни. Това е и една от причините НАСА да изстрелва апарата Луси през октомври 2021. Луси ще посети няколко астероида, включително Patroclus-Menoetius.

Да погледнеш милиарди години назад в миналото не е лесна задача, но Patroclus-Menoetius показва, че Слънчевата система крие множество улики за произхода си – от нас се иска просто трябва да свържем точките. А понякога най-малките точки, могат да ни кажат най-много за най-големите планети.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини