От х:

Днес в x:

Зоопаркът в Хасково готов за лиценза

    Зоопаркът в Хасково чака лицензионна комисия от МОСВ.

    Изпълнили сме всички изисквания и сме депозирали пред Министерството необходимата документация за лицензиране. Очакваме само проверката да бъде насрочена, посочи шефът на зоологическата градина Валентин Ахтаров. 

    От тази година зооинженерът има нов член в екипа, с чието съдействие е подготвена документацията. Това е биологът Пламен Канев. С негова помощ са направени  иновациите за тигъра Хебър и вече мястото, което обитава в зоопарка отговаря на всички изисквания. Хебър ще се шири на 120 квадрата площ. Клетката му е разширена с още два сегмента. На единия земята е посипана с пясък, а в другия има изградена водопадна система така че водата да е винаги чиста и студена. Освен това, в мини езерцето на водопада, има жива риба. Хебър е сибирски тигър и е важно за него да има студена вода, с която да се охлажда в жегите. Сега може и да лови сам риба. Така изпълняваме изискванията той да се намира максимално до естествената си среда, обясни Канев.

    За перфектна защита против недобросъвестните посетители, които подхвърляли в клетката на Хебър фасове и дори бонбони, от зоопарка са покрили цялата клетка и с фина мрежа, така че животното да е с минимално влияние отвън.

    На подобрения се радват и маймуните. В клетките си те вече имат изкуствени лиани. А днес някои от посетителите се насладиха на страхотни салта от маймунската клетка.

    В зоопарка имат и две нови попълнения в стадото на елените. Едно от лопатарчетата е вече по-укрепнало и си позволява да следва водача. Другото, което е родено само преди дни, все още инстинктивно заляга сред храстите, за да се слее с околната среда.

    В макар и делничен ден, животните в днешния вторник в зоопарка се радваха на доста голям интерес.

    За да се разходят сред природата с двете си по-големи деца и триседмичното си бебе в зоокъта бяха днес по обед Малина и Павел Орловски. Двойката живее в Мюнхен и в момента е на ваканция в Хасково. Разказват, че зоопракът в Мюнхен им е сред любимите места, но в този в Хасково, макар и с по-малко обитатели, им е по-любим заради естествената природа. Зоопаркът в Мюнхен се плаща, така че хората ходят на посещение един или два пъти в годината. А уникалното на парка с животни в Хасково е мястото на което се намира. Освен това тук можеш да стоиш с часове под естествената сянка, докато децата играят сред животните, казва Малина.

    Екипът на зоокъта се готви и за 60-та годишнина на парка, която ще бъде отбелязана тази есен.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Jo
      John
      7 -2
      16:24, 10 юли 2018
      а, мечока къде го натирихте?
    • 2
      Ма
      майка с дете
      10 -6
      16:51, 10 юли 2018
      Дайте смислено обяснение защо заключихте задния вход??? Според мен само от простотия и за правене на мръсни номера.
      • Не
        Незапознат
        7 0
        20:09, 10 юли 2018
        Защо говорите глупости?Табелата че е служебен вход стои от времето когато как да кажа имаше много началници.Това беше много малко време и всичко си тръгна по старому.Явно майко с дете отдавна не сте ходили там.Говорим за пешеходците а не за тези с коли.Между другото тези с колите са едните от голямата напаст.Всякой иска едва ли не с нея да влезе.Не може така.След запушването с каменни блокове на магистралата която стана на м@нгалите за махалата такива се поставиха и пред другият вход.Какво ви говири това?Вътре пък забраната за чоплене на слънчоглед и не влизане с домашни любимци редовно се нарушава.Ако го лицензират зоопарка задължително ще се въведе такса за влизане.Да се надяваме че тогава ще могат да се отделят и средства за да се направят места за тези с кучете да има къде да ги оставят.Срещу допълнително заплащане за времето.Подобно да стане и положението с превозните средства
    • 3
      Ба
      Бай Х
      2 0
      17:48, 10 юли 2018
      Откога зоопарка е с шеф. Шефа на екопеогрес не е ли Райко Лозев
    • 4
      D1
      D171260
      8 -2
      18:33, 10 юли 2018
      За зоопарка в Мюнхен да каже и старшата сестра от кардиологичния център в Мюнхен Елена Данева (виж видеоновините). С нейните 3600 бруто в евро на месечно може би често ходи там.
    • 5
      Ба
      Бай микс
      0 -2
      20:07, 10 юли 2018
      За това питай журналиста писал статията и лягак да почиваш,че много се притесни.
    • 6
      На
      наблюдател
      5 0
      21:12, 10 юли 2018
      Защо не се сложи някаква минимална такса за вход (1лв примерно) , които пари да отиват за грижите за обитателите на зоопарка ?!
      • Не
        Незапознат
        3 0
        23:54, 10 юли 2018
        Не може да се сложи никаква такса докато не стане лицензиран зоопарк.В статията пише зоопарк но всъщност до колкото знам се води зоокът.Тоест домашни птици и животни.Всъщност това винаги ме е бъркало как е правилно да се нарече.Наистина имало е моменти когато са пребладавали домашните животни.Но винаги е имало и диви.Поне доколкото си спомням.Господин Ахтаров бива ни светне всъщност как стоят нещата.Или поне мен.
      • Ja
        Jack Bauer
        1 0
        16:10, 11 юли 2018
        По-добре да се поставят щандове за продажба на подходящи храни за животните. Хем посетителите ще са доволни, хем ще е помощ за Зоопарка. Сега всеки дава на животните всевъзможни неща.
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      12 -1
      21:20, 10 юли 2018
      А къде е клетката за областния управител?
    • 8
      Гр
      Гражданин
      12 0
      22:09, 10 юли 2018
      Браво на г-н Ахтаров! Промени изцяло облика на зоопарка!Поздравления за всичко постигнато през годините!
    • 9
      Ке
      Кета Стоилова
      10 0
      00:37, 11 юли 2018
      Адмирации , г-н Ахтаров !
      Видно е , че всяко нещо , което правите
      го правите с душа и с много любов!!!
      Вярвам ,че ще получите Лиценза и ще продължите
      своята мисия !
      Чудесно е , когато човек работи това , което му носи радост и удоволетворение !
      Жив и здрав !
    Последни новини