От х:

Днес в x:

Бомбардираха сватба в Турция, 44 убити

Най-малко 44 души са убити в резултат на въоръжено нападение срещу сватбено празненство в турската провинция Мардин, населена предимно с кюрди, съобщи за медиите губернаторът на провинцията, цитиран от агенция Фокус. Повечето загинали са жени и деца.
По данни на местните власти, в понеделник вечерта неидентифицирани въоръжени лица в маски са хвърлили няколко гранати по мястото, където се е провеждало сватбеното празненство, след което са открили стрелба с автоматично оръжие по празнуващите.

За причините за нападението няма конкретна информация. Властите на провинцията заявиха, че разглеждат като основна версията за терористичен акт. Допуска се и възможността за отмъщение.
Според местни медии, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е информиран за случая от вътрешния министър Бешир Аталай.
Местни медии съобщават, че в семействата на младоженците има членове на спонсорирано от държавата военно формирование, което е създадено с цел да се бори с кюрдските сепаратисти в района.

Турската армия и проправителствените местни въоръжени формирования водят борба с кюрдските екстремисти в региона вече години наред. Според турския телевизионен канал "НТВ", нападението се дължи на вражда между две противопоставящи се групи от така наричаните "селски гвардии".

Озен съобщи, че броят на ранените е голям, като броят на убитите може да се увеличи. Той добави, че е започнато издирване на нападателите.
Активистите на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) водят въоръжена борба с турските сили за сигурност в югоизточната част на страната от 1984 г. Около 40 000 души, предимно кюрди, са загинали до момента в резултат на конфликта.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини