От х:

Днес в x:

И 8-годишни вече пробват дрога

10% от преминалите през детските педагогически стаи за разпространение и употреба на дрога са между 8 и 14 г. Шокиращата статистика е част от 4-годишна национална стратегия за борба с наркотиците, пусната за съгласуване между министерствата, съобщава в. "24 часа".
В документа се посочва също, че 35,2 на сто от студентите и всеки трети ученик от IX до XII клас поне веднъж е пробвал дрога. Това са правили и 360 000 души от 15 до 64 г. Най-масово се използва марихуаната, но най-проблемен е хероинът, от който са зависими между 20 и 30 000 души. Нараства употребата на синтетични стимуланти, като амфетамини и екстази, пише още в стратигията.
Според авторите й премахването на повечето гранични проверки след влизането на България в ЕС е направило страната по-атрактивна за криминалните групировки, занимаващи се с трафик на наркотици. Затова българските правораздаващи органи трябвало да осигурят адекватен контрол.
Друг сериозен проблем, който се признава, е, че лечението на наркозависимите не е включено в медицинските услуги, покривани от здравната каса. Те разчитат основно на помощ по спeциализирани програми, които обаче са недостатъчни.
Неотдавна лекари психиатри съобщиха, че ученик може за 5 минути да си намери дрога в едно училище, а на всяко школо се падат по двама дилъри, които снабдяват зависимите, разказаха специалистите.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини