От х:

Днес в x:

Каква съдба чака кравата Пенка, която два пъти пресича границата на ЕС

"Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство". Това е становището на Управителния съвет на "Обединени Български Животновъди", публикувано обстойно на страницата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) относно избягалата крава Пенка, която два пъти пресича границата на ЕС между България и Сърбия.

В пространно обяснение как всеки един от членовете на борда се е изказал на заседанието от 5 юни, но без да уточняват кой какво е казал, от БАБХ прехвърлят отговорността към "компетентните органи" без да назовават кои са те.

"Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските", йезуитски обобщават протоколираното заседание на животновъдите.

В момента България председателства Европейският съюз и смятаме, че не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита, се казва в становището на браншовата организация.

"Смятаме, че законите на Република България, както и европейските, трябва да се спазват и да се прилагат правилно", е мнението на обединените животновъди.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини