От х:

Днес в x:

Дипломатите ни в Норвегия не знаят много за отнетите деца от български родители

Достъпът до информация на българските дипломати в Норвегия е колкото на медиите. Това стана ясно от думите на посланика ни в Норвегия Румяна Митрева в предаването "Тази сутрин" по bTV по повод случаите на отнети деца от български родители в Норвегия.

Посолството ни в Норвегия работи по 10 отворени случая. В три от тях децата са отнети от родителите от социалните служби в Норвегия.

Запитана дали обществен натиск би дал резултат, дипломатът се разграничи от крайните мнения във форумите. Всеки има нужда от подкрепа, когато е в беда, но има граници, които не бива да се преминават, каза Митрева. Посланикът изрази силно съмнение, че каквито и да е обществени протести ще се отразят на решенията на норвежкия съд.

На въпрос за един от тези случаи - на Цветелина Уланд, Митрева посочи: "В общи линии информацията, която има, е от вашите репортажи, защото тук, както получихте такъв отговор от социалните служби, същият отговор дават и когато се обаждам от посолството - властите се позовават на конфиденциалност на информацията". Единственият начин да се получи някакъв достъп до съдебните заседания, да се легализира присъствието на консул на тях, е предварително да се получи разрешение, добави дипломатът.

Митрева посочи като проблем, че когато норвежките власти отнемат паспорта на български граждани, те не информират нашите дипломати. Такава е практиката тук, посочи тя. По думите ѝ, ако има доказателства, ще реагират.

За отнемането на паспортите, ако се докаже, ще реагираме, заяви Митрева. Съдебно решение може да се оспори само с друго съдебно решение, каза тя.

Но отново изтъкна проблема с липсата на информация и че при такива ситуации хората рядко са запознати с правата си и местните условия и търсят съдействие едва след като вече има съдебно решение.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитрова
    3 0
    13:18, 4 юни 2018
    Те тези български дипломати са жива скръб ! Просто са на почивка с държавни пари !!!
Последни новини