От х:

Днес в x:

Ракетата, свалила самолета MH17, е била "невидима" за руски радари

Съвместният следствен комитет съобщи, че ракетата, свалила пътническия самолет с полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, не е прихваната от руски радар, защото е летяла твърде бързо, информира DutchNews.

Заключението е на експерти. Двама независими специалисти са изучили руски радарни изображения от 17 юли 2014 г., когато беше свален пътническият самолет над Украйна.

Русия твърди, че отсъствието на ракети на изображенията поддържа тезата им, че самолетът не е свален от територия, контролирана от проруски сепаратисти.

Говорител на холандската прокуратура заяви, че използваният от руснаците радар пропуска обекти с висока скорост. Типът ракета от системата "Бук", с която е свален самолетът, е три пъти по-бърза от пътническия самолет.

Двамата експерти потвърждават тази версия на събитията, поясни говорителят.

"Ако разгледате всички доказателства, заключението ни потвърждава, че ракетата е изстреляна от мястото, което установихме през 2016 г.", поясни представителят и добави, че отхвърлят алтернативни сценарии на Русия, включително, че самолетът е бил свален от изтребител.

Не е засичан друг самолет около MH17 в момента, когато е изстреляна ракетата, заключили специалистите.

Твърденията на Русия получиха реакции от разлини страни.

Радарни експерти критикуват теорията за "невидимите ракети", която Русия използва в опит да дискредитира разследването на катастрофата на полет MH17 на Malaysia Airlines, в който починаха 38 австралийци, пишат австралийски медии. Русия заяви, че "неопровержими" данни от ракетни радари не показват изстрелване на ракети от района, който установен от западните следователи, включително австралийската федерална полиция - част от източната част на Украйна под контрола на подкрепяни от Русия бунтовници.

Производителят отхвърля твърденията, че ракетата, ударила MH17, може да е невидима за руските радари, съобщава ТАСС днес. Руският производител на оръжие Алмаз-Антей, който проектира системата на ракети "Бук", отхвърли твърденията на следователите, че ракетата, която е унищожила малайзийската авиокомпания Flight 17 (MH17) в източната част на Украйна през 2014 г., може да бъде невидима за руските радари.

След ужасяващия инцидент за свалянето на Боинга взаимно се обвиниха украинските власти и народната милиция на самопровъзгласилата се Донецкската народна република

Съвместният екип за разследването на катастровата включваше експерти от Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. През септември 2016 г. той обяви резултатите, като твърди, че ракетата, която е свалила самолета, е била изстреляна от системата за отбрана на Бук, близо до селището Первомайское, което по това време било под контрола на източните украински милиции.

Руският анализ на първичните радарни данните отхвърля възможността за изстрелването на ракета към Боинга, от района на изток от мястото на катастрофата. Представителите на Русия изразиха недоволство от хода на разследването многократно, заявявайки, че предоставените от Русия данни са били игнорирани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини