От х:

Днес в x:

13 °C

Ikigai - причината, поради която се събуждаме сутрин

Ставането сутрин е изключително трудно и тежко за много хора. Според проучване, проведено от фирма за легла, осем от десет души всеки ден натискат бутона за отлагане на алармата си, в желание да спят поне още пет минути. Но има ли нещо, което можем да направим и да ни даде сутрешен тласък?

Приемането на японската концепция "ikigai" е ключът към събуждане с чувство на освежаване, готови да започнем новия ден с желание. "Ikigai" се определя като "причината, поради която се събуждаме сутрин", което може да се тълкува и като нашата цел в живота.

На японския остров Окинава дълголетието е широко разпространено. Дан Буетнер, научен сътрудник на National Geographic обяснява, че наличието на причина да се събудят сутрин, позволява на многочислените столетници на Окинава да живеят дълъг и пълноценен живот.

Ако приложим понятието "ikigai" в живота си, наистина ли ще се превърнем в човек, който се събужда готов да започне деня като начало на едно успешно пътуване? Очевидно да.

Основните аспекти на "ikigai", както е посочено от автора на книгата Awakening Your Ikigai Кен Модзи, започват с приемането на себе си, като същевременно трябва се свързваме и с другите, да намираме причина за радост и в малките неща и да оценяваме настоящето.

Да се научим как да канализираме нашето "ikigai" не означава да включваме монументални промени в нормалната си рутина. Ето някои прости неща, които можем да опитаме, за да увеличим енергията си, да се почувстваме по-доволни и да започнем своя ден по възможно най-положителния начин.

Упражнения

Да спортуваме не означава задължително да се запишем за спорт в 6:00 ч. сутринта или да правим натоварващи кардио упражнения. Просто трябва да разберем каква форма на физическа активност ни кара да се наслаждаваме и ще ни мотивира да се измъкнем от леглото. Може да са разходки, йога в хола или леки танци - важното е да ни харесва.

Радио гимнастиката е популярна форма на движение в Китай, Тайван и Япония, която хората практикуват редовно за загряване преди закуска. В нея няма абсолютно никакви правила или ограничения, просто трябва да ти е приятно.

Сутрешно гориво

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но трябва да се опитаме да го направим и едно от най-приятните. Това означава не просто да хапнем нещо набързо, което имаме под ръка, а да си дадем време да се насладим на една вкусна и здравословна закуска на спокойствие, за да имаме причина да започнем деня с усмивка.

Социален старт

Идеята да се срещнем с приятел за кафе сутрин звучи много странно, но това ранно социално взаимодействие ни помага.

Както споменахме по-горе, един от стълбовете на "ikigai" е свързването с другите. Намирането на време, за да се видим с някого, за когото ни е грижа, може да направи чудеса за настроението ни. Дори ако не можем да седнем и да участваме в задълбочен разговор, изпращането на няколко бързи съобщения на приятел сутринта, освежава старта на деня ни и ни зарежда с положителна енергия.

Трябва да помислим за нещата, които биха могли да ни направят щастливи и да се съсредоточим върху това да ги вършим.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини