От х:

Днес в x:

Ройтерс: България вдига изборния праг, опозицията беснее

Българският парламент гласува да бъде удвоен изборният праг за коалиции - от 4% на 8%, като по този начин рязко намаляват шансовете за влизане в парламента на десните партии, подчертава "Ройтерс".

Опозицията нарече непсправедливо и недемократично решението на управляващата Социалистическа партия и коалиционния й партньор - етническата турска партия ДПС. Най-големият губещ очевидно се явява наскоро сформираната дясна коалиция между ДСБ и СДС. Последните социологически проучвания сочат, че коалицията би спечелила 7.3% на предстоящия вот.

Като фаворит на изборите през юли се очертава дясноориентираната партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов. Най-вероятен партньор на ГЕРБ в следизборното управление на страната е именно коалицията ДСБ-СДС.

"Целта на днешното несправедливо и недемократично решение на управляващите е да се осигури предимство в изборите на социалистите и ДПС", гласи коментарът по отношение на вдигнатата изборна бариера на Екатерина Михайлова от ДСБ. От ДСБ съобщават, също така, че обмислят дали да сезират за промените Конституционния съд.

По-рано президентът на страната Георги Първанов пък заяви, че е възможно да наложи вето, ако изборният праг бъде вдигнат. Българският парламент реши още 31 от общо 240 депутати да бъдат избирани мажоритарно. Социологическите сондажи сочат, че 80% от българите, чийто брой е 7.6 млн., желаят настоящото правителство да си върви. Причина за това са връхлетялата страната икономическа криза и ширещата се на всички нива корупция, отбелязва "Ройтерс".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини