От х:

Днес в x:

Украйна предупреди официално ЕС за риск от криза с доставките на руски газ

"Укртрансгаз" предупреди официално Европейския съюз, че са възможни проблеми с транзита на руски природен газ през Украйна.

Рискът от кризисна ситуация в газовите доставки е предизвикан от действията на "Газпром", предаде агенция "Униан".

Киев е отправил нота за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергетиката с цел да се осигури транзитирането на газ през Украйна към ЕС. Повод за това е решението на руския монополист "Газпром" да намали налягането на входа в украинската газопреносна система.

Украинската страна инициира тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилността на газовите доставки, съобщи Елена Зеркал - заместник-министър на външните работи на Украйна по евроинтеграцията. Тя посочи, че "Газпром" отказва да се съобрази с решението на Стокхолмския арбитраж, който наложи глоба на руската компания заради неизпълнение на доставките.

За да избегне недостиг на синьо гориво, украинската компания "Нафтегаз" сключи спешен договор за доставка с полската газова компания PGNiG. Доставките от Полша към Украйна ще възлязат на 60 млрд. м3 до края на март, с опция да продължат и след това. Природният газ ще тече през интерконекторната връзка "Германовице", която съединява газопреносните системи на Полша и Украйна. Варианти за доставка на синьо гориво от Европа имат Румъния, Словакия и Полша.

Единствено България от страните в ЕС няма никаква връзка с газопреносните системи на съседните държави, като изключим тръбата през Румъния, която обаче се захранва с руски природен газ през газопреносната система на Украйна, пише dir.bg.

От десетина години правителствата у нас пренебрегват изискването на Брюксел да изградят интерконектори с Гърция, Сърбия и Турция. Единственият ни резерв е в подземното хранилище в Чирен, но то стига за 3-4 дни в зимни условия, когато консумацията на природен газ е по-голяма.                               

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини