От х:

Днес в x:

Осем млади астрономи от Хасково на националната олимпиада

Осем млади астрономи от Хасково ще участват в 12-тата Национална олимпиада по астрономия, която ще се проведе за пръв път в града на Богородица. По брой учaстници Хасково е на второ място след морската столица, която води с 2-ма повече. Общо 72 деца от цялата страна ще участват в надпреварата.

Възпитаниците на Йоанна Кокотанекова всяка година показват отлични успехи на престижни състезания. Най- малко по 4 ученици от школатата по астрономия към Младежки център участват в годишните национални олимпиади. Хасковските млади астрономи се завръщат с отличия и печелят медали.





"Затова тази година е достойно ние да бъдем домакин на олимпиадата", коментира на пресконференция днес Йоанна Кокотанекова.

Природо-математическата гимназия ще домакинства астроническатата надпревара. Организатори на олимпиадатата са: МОН, регионалния инспекторат по образованието и Младежки център - Хасково, както и община Хасково.

Надпреварата ще се проведе в три поредни дни- 10,11 и 12 април. Официалното откриване ще бъде в петък от 18 часа в концертнатата зала на Младежки център. От институцията са подготвили тържествена програма. Събитието ще започне с концертна изява на симфоничен оркестър. Вокална група "Орфейче" ще продължат музикалната програма. След тях на сцeната ще излязат и малките танцьори от "Тангра".

Преди това в галерия Лицо ще бъде открита пътуваща изложба за стари астрономически прибори, които се съхраняват в националния астрономически институт в столицата. Също така ще бъдат наградени авторите на най-добрите снимки, участвали във фотоконкурса "На фокус телескопът". Изложбата ще отвори врати в 16:30.



Олимпиадата ще проотече в два кръга. На 11 април в ПМГ "Акад. Боян Петканчин" ще се проведе теоретичен кръг по астрономия, а в неделя практически. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи от 7- 12 клас.

По-малките ученици 6-7 клас ще бъдат допуснати само до областния кръг. От школата са класирани трима, които ще участват.

"За пръв път ще има и наблюдателен кръг. В него ще участват ученици от 9-10 клас", обясни Кокотанекова.


Резултатите ще бъдат обявени в концертната зала на Младежки център в неделя в 15:30.

Заелите първите осем места от националния кръг на олимпиадатата ще бъдат включени в разширен национален отбор, който ще участва в международната олимпиада.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини