От х:

Днес в x:

На 2 февруари 1852 г. е открита първата в света обществена тоалетна

Изображение 1 от 2

    На Голямото изложение в Лондон през 1851 г., мъж на име Джордж Дженингс, водопроводчик от Брайтън, инсталира така наречените "маймунски клозети" в стаите за почивка на Кристъл Палас.

    "Маймунските клозети" (Monkey Closets) произвеждат фурор, тъй като са първите обществени тоалетни, които някой някога е виждал, а по време на изложението 827 280 посетители платили по едно пени, за да ги използват. Само "срещу едно пени", те получават чиста седалка, кърпа, гребен и лъснати обувки.

    Когато изложението приключва било планирано тоалетните да бъдат закрити. Дженингс обаче убеждава организаторите да ги оставят отворени. Те се съгласяват и тоалетните "срещу едно пени" продължили да генерират приходи от над 1000 £ годишно.

    След успеха на тоалетните в Кристъл Палас Дженингс отваря на 2 февруари 1852 г. първата обществена тоалетна на Флийт Стрийт 95, Лондон, в непосредствена близост до Обществото на изкуствата, а първата женска обществена тоалетна отваря малко по-късно, на 11 февруари в Бедфорд Стрийт 51, Лондон. 

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ди
      Димитър Савов
      1 0
      09:45, 4 фев 2018
      В материала става дума за първите обществени тоалетни от нов тип, но още римляните са ги въвели (наистина по-скоро като писоари), ако не и някои преди тях. Във всеки случай едно от нещата, с които римският император Веспасиян е останал в историята, е данъкът, който е въвел в/у "тоалетните". :)
    Последни новини