От х:

Днес в x:

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за опазване околната среда

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за опазване на околната среда със 138 гласа "за". Общо гласуваха 218 народни представители, против бяха 78 депутати, а двама се въздържаха.

По време на дебатите Филип Попов от левицата заяви, че промените, предлагани от ГЕРБ са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт. "Искате да реформирате системата на съдебната власт, но това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развитието на ефективността й, защото руши принципа в правото", заяви Попов. Така според него са нарушени принципите за достъп до правосъдие, защита на обществения интерес чрез съдебен контрол.

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков изтъкна, че в законопроекта на ГЕРБ се предвижда облекчаване на процедурата за улесняване изграждането на инфраструктурните проекти от национално значение и в това число е предвидено едноинстанционно съдебно решение.

"Срещу това скочиха НПО и екозащитници. Е, не може да няма втори лифт на Банско. Протестърите по Конституция нямат право на политическа дейност. Но ако искат - да направят партии, да влязат в парламента и не две или три, а 300 инстанции да направят и да спират лифтовете. В България сме правителствена, а не неправителствена демокрация", категоричен бе Марков.

Председателят на Правна комисия Данаил Кирилов посочи, че от ГЕРБ уважават ветото на президента и са го анализирали подробно като са взети под внимание неговите аргументи.

Ивелина Василева заяви, че позицията на ГЕРБ остава непроменена. "Гражданите имат право да имат обезпечена базова инфраструктура. Това е интересът на избирателите ни. Смятаме, че законът е в интерес на гражданите и обществения интерес, защото промените в закона целят улесняване на процедурите за обекти с национално значение. С максимална степен на внимание сме изготвили закона", категорична бе Василева.

Левицата настоя за подкрепа на ветото на президента. Корнелия Нинова посочи от парламентарната трибуна, че ако се приеме втори път Законът за околната среда, БСП ще внесат жалба в Конституционния съд и вече събират подписи. Преди гласуването председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че мнозинството нямат притесненията, че ще приемат закон, който ще бъде противоконституционен. Той цитира данни на КАТ според, които ПТП-та от 2012-2016 са 893. Според него аргументите в пленарна зала са по-силни. Ние ще отхвърлим ветото на президента, защото България и приоритетите на България са над всичко, заяви Цветанов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини