От х:

Днес в x:

Интернет стана на 20 години

Науката вдъхнови създаването на интернет. 20 години по-късно световната паяжина се отплати, като преобрази и самата наука, и света, пишат сп. "Икономист" и в. "Дейли телеграф".

Бащата на интернет е компютърният специалист Тим Бърнърс-Лий. Докато работеше в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, през март 1989 г. той написа документа с непретенциозното заглавие "Управление на информацията: едно предложение".

Световната паяжина, предложена от станалия вече сър Тимоти на 13 март 1989 г., заслужи името си и надмина най-смелите мечти на хората.

В края на 80-те години на 20 в. ЦЕРН планираше един от най-амбициозните научни проекти досега, Големия адронен колайдер.

Тогава Тим Бърнърс-Лий предложи да бъде създаден интернет като средство да се свързват електронни документи за физиката на елементарните частици в лабораториите по света.

Днес сър Тимоти оглавява консорциума Уърлд уайд уеб ("Световна паяжина") в Масачузетския технологичен институт и създава стандартите за уеб технологията.

Тя промени правенето на наука и преобрази света с близо 20 линка.

1. Блогинг на адрес blogger.com. Това е съкращението от "уеб дневници" (web logs). Блоговете са изявления на отделни хора по най-различни въпроси. Някои от близо 200 милиона блога в интернет се четат от шепа хора, докато други са превърнали авторите си в знаменитости. Под формата на блогове вече могат да се правят и научни рецензии.

2. Благотворителност на адрес justgiving.com. Линкът позволява на благотворителни организации бързо и лесно да търсят средства и спонсори.

3. Пазаруване на адрес amazon.co.uk. Сайтове като eBay позволяват онлайн да се купи почти всичко.

4. Пътуване на адрес expedia.co.uk. Интернет е безценен източник на информация и съвети за пътуване.

5. Музика и видео на адрес spotify.com. Продажбите на компактдискове намаляват отчасти благодарение на разпространението на законни и незаконни сайтове за сваляне на музика.

6. Моментално съобщаване на адрес meebo.com. Програми като MSN Messenger ни дават възможност да чатим в интернет в реално време. Скайп и сайтовете за видеовръзка също промениха начините, по които се свързваме с приятелите си. Така пътуващи бизнесмени могат да четат на децата си приказки за лека нощ от хотелската си стая.

7. Онлайн общества на адрес mumsnet.com. Паяжината дава възможност на хора с еднакви и сходни проблеми, интереси и съдби да общуват в реално време.

8. Новини на адрес telegraph.co.uk. Интернет служи като денонощен информационен канал.

9. Политика на адрес theyworkforyou.com. Политиците използват интернет, за да се обръщат към хората, които управляват.

10. Спам на адрес mailwasher.net. Линкът се използва за масово изпращане на нежелани съобщения и натрапване на нежелана информация на потребителите под форма на електронни писма. Това е електронната напаст на интернет.

11. Знания на адрес wikipedia.org. Благодарение на сайтове като Уикипедия с две-три кликвания може да се получи отговор на почти всеки въпрос.

12. Имейл на адрес google.com/mail. Благодарение на служби за електронна поща като Hotmail, Yahoo!, Gmail хората могат да поддържат писмена връзка.

13. Социални мрежи на адрес facebook.com. Интернет дава възможност на приятелски групи или групи със сходни интереси да общуват.

14. Обменяне на практична информация на адрес tripadvisor.com. Световната паяжина слага край на стандартните пътеводители. Необходимата информация и подробности, свързани с пътуване, може да се получат направо от устата на хората, които вече са били на дадено място.

15. Снимки на адрес flickr.com. Интернет неизбежно стана място за съхранение и споделяне на снимки онлайн.

16. Карти на адрес maps.google.co.uk. В интернет има указания за шофиране и международни карти, а информацията за трафика става все по-точна.

17. Рекламиране на адрес phorm.com. Повечето онлайн услуги са свободни за използване. Това е постигнато, като се оставят компаниите-рекламодатели да съобразяват рекламите си с интересите на потребителите.

18. Гугъл на адрес google.com. Този популярен гигант в интернет обхваща всичко, от търсене на всякаква информация до електронна поща, от видео до социални мрежи.

19. Онлайн безопасност на адрес thinkuknow.co.uk. Някои сравняват Паяжината с "площадка за игра", където няма закони и всичко е позволено. Децата трябва да бъдат учени как безопасно да използват интернет.

20. Банкиране на адрес uk.zopa.com. Интернет позволява да следим спестяванията си. Освен това има изобилие от уеб сайтове, които предлагат съвети как да сключим най-изгодни сделки и да вложим парите си.

Освен че интернет позволява вестници и списания да се публикуват онлайн и да се правят връзки между различни статии, глобалната мрежа промени правенето на наука. Тя даде възможност на професионални учени да ползват помощта на хиляди любители.

В рамките на проекта "Галакси зуу" (Galaxy Zoo) този безплатен труд позволи да се класифицират 1 милион изображения на галактики в различни типове. Тази инициатива се оказа толкова успешна, че нов онлайн проект ще помага на астрономите да класифицират и опишат най-ярките четвърт милион галактики.

Експертите в областта на социалните науки пък намират в лицето на интернет истинска научна лаборатория.

В един проект например сайт за даване на пари назаем се използва, за да покаже, че физиономията на даден човек е надежден индикатор на платежоспособността му.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини