От х:

Днес в x:

Коварен летен вирус удари Хасково в адските жеги

    Повишена заболеваемост на стомашно-чревните разстройства или гастроентерит отчитат медиците в последните десетина дни. Дълги опашки се образуваха пред кабинетите на личните лекари. На 50 пациенти, преминали през кабинета на общопрактиуващия лекар д-р Николай Колев, поне 3-4 са със симптомите на т.нар летен вирус.  Общото състояние при „летния грип“се характеризира с висока температура, отпадналост, гадене или повръщане и разстройство, болки в стомаха. Той е възпалително заболяване на стомаха и червата, предизвикано от различни причинители като вируси, бактерии и паразити, попадащи в организма чрез храната. Не е задължително обаче всички тези симптоми да са налице.

    Основната причина за летния вирус са високите температури през последните седмици. Повечето от случаите за радост са леки и преминават при децата за ден -два, при възрастните за 3-4 дни, посочи джипито.

    Хигиената е №1 като превенция, съветва д-р  Колев, но не трябва да се забравя и, че прегряването изтощава организма и го прави отворена врата за инфекциите. Затова лекарят препоръчва в сезона на басейните и закачките край морето да не се увличаме в дълъг престой на открито. Най-добрият вариант е да заменим плажната хавлия със сянка във времето между 11 и 16 часа.

    В горещото време като добра мярка  срещу стомашно-чревните разстройства е и консумирането на  т.нар. леки храни. Да се избягват месата, особено червените, сладките изкушения и да се приемат възможно по-малко захари, а храненето да става задължително по-често за сметка на малките количества, съветва още д-р Колев.

    Красимира Апостолова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Gl
      glas
      46 -2
      13:43, 12 авг 2017
      Всички вечер са насядали в кръчмите по парковете, ядат цаца с не сменено олио от началото на сезона....гранясало ... всякакви такива замразени и застоели меса.. Да не говорим и за хигиената на ръцете, с които са приготвяни... и средата. Влезте в кухните и се уверете! По-добре нещо в парка на пейката /от вкъщи/ и бира от магазина.
    • 2
      00
      001
      3 -24
      15:32, 12 авг 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ер
      еро
      2 -5
      12:30, 13 авг 2017
      Колегата Колев го мързи да гледа, камо ли да работи, и да се изпъчи пред медиите за поредните съвети, най-го бива!
    • 4
      Ка
      Каква е тази злоба
      3 0
      14:01, 14 авг 2017
      Пазете децата, че най-много тях хваща. Възрастните да гледат да си стоят у дома, това е спасението. Основно минава с температура и ако не се усложни, минава за 2 дни, но децата са различни.
    Последни новини